ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Παγώνουν τα νέα μέτρα - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Κορωνοϊός: Παγώνουν τα νέα μέτρα – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα βάζει η κυβέρνηση, η οποία επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα συγκρατήσουν την πορεία της πανδημίας και θέλουν να δώσουν μια πίστωση χρόνου πριν προχωρήσουν σε πιο σκληρές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές που έχει προκειμένου να δράσει για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στόχος είναι έως τα Χριστούγεννα η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης να είναι εμφανής και την ίδια ώρα να έχει αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βλέπει ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία να «μάχονται» με την covid-19 έχοντας προ πολλού ξεπεράσει το 100% των δυνατοτήτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες ζητούν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εξετάσουν μία σειρά από πιθανά μέτρα που στόχο θα έχουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται πάντως πως όπως ανέφεραν από χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές στην πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην ληφθούν -προς το παρόν- επιπλέον μέτρα καθώς επί του πεδίου έχει διαφανεί πως το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αποτελεσματικό. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αυξάνονται σημαντικά και έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι αυξάνονται και τα ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μόνο την Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ για ραντεβού της αναμνηστικής δόσης ξεπερνώντας τις 105.000 εγγραφές.

Έτσι, ο πρωθυπουργός είπε χθες πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα πλήρες lockdown των ανεμβολίαστων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας. Υπενθυμίζεται πως στην Αυστρία οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπορούν να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για να προμηθευτούν βασικά αγαθά (δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες ή δραστηριότητες).

Τα επόμενα βήματα

Η οικονομία δεν θα κλείσει ξανά και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Επίσης, τα μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, ενώ για την τήρησή τους διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού χορήγησης της ενισχυτικής τρίτης δόσης.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις Περιφέρειες που παρατηρείται μεγάλη πίεση στις δομές υγείας.

Εφιαλτικές προβλέψεις 

Παρ ‘όλα αυτά, την ίδια ώρα τα προγνωστικά των επιστημόνων κάνουν λόγο για αριθμούς σοκ που θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σε κρούσματα και νεκρούς.

«Μέχρι και 92 νεκροί την ημέρα έως 17 Δεκεμβρίου», προειδοποίησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε (AΝΤ1), «βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κορωναϊού».

Ξεπερνούν τα όρια αντοχής τους τα νοσοκομεία

Στις συνθήκες που επικρατούν στο «Παπαγεωργίου» λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (17/11) στον ΣΚΑΪ.

«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει ο Παναγιώτης Τουχτίδης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στην αύξηση της θνητότητας, ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Παπανικολάου» εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, αναφέρει ότι προ κορωνοϊού, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα», καταλήγει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε σε δραματικό τόνο για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, στη λήξη μιας ακόμη ιδιαίτερα βαριάς εφημερίας, έδωσε μια ζοφερή εικόνα.

«Οι εφημερίες των νοσοκομείων δυστυχώς θυμίζουν ταινίες τρόμου. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας. Αυτό μου είπαν κι εδώ στο Ιπποκράτειο», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν ράντζα και λίστες αναμονής, όχι μόνο για μια κλίνη ΜΕΘ, αλλά ακόμα και για μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου σε ορισμένα νοσοκομεία όπως αυτό της Έδεσσας.

«Πεθαίνουν οι ασθενείς, έχει παραδοθεί το προσωπικό πια, μπορούσαν πολλοί ασθενείς από αυτούς να σωθούν. Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Καλούμε τον κόσμο να προστατεύσει τον εαυτό του. Πραγματικά είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω», σημείωσε.