ΑρχικήΕπικαιρότηταΞεκίνησε η επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων- Τι είναι πρώτο σε ζήτηση

Ξεκίνησε η επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων- Τι είναι πρώτο σε ζήτηση

Η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μηχανών και ποδηλάτων,  με επιδότηση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εμφανίζει έντονο ενδιαφέρον.
Τα πρώτα στοιχεία των αιτήσεων στην πλατφόρμα kinoumeilektrika δείχνουν ότι μέσα σε 18 ώρες απορροφήθηκε το 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 45 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020. 
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πρώτο σε ζήτηση αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο με ποσοστό κοντά στο 80%, ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα, ενώ αυξητική τάση παρουσίασαν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ενδεικτικά μέσα σε μόλις 18 ώρες επιδοτήθηκαν 80, αριθμός που αντιστοιχεί σε ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών.
Από τα 80 αυτοκίνητα που επιδοτήθηκαν, τα 50 αφορούν εταιρικά Ι.Χ., τα 27 επιδοτήσεις ιδιωτών και τρία, επαγγελματικά βαν.
Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή, η ηλεκτροκίνηση προκάλεσε το ενδιαφέρον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις ηλεκτροκινούμενων οχημάτων επιμερίζονται ως εξής: Αττική (39%), Θεσσαλονίκη (12,5%), Ηράκλειο (9%), Πάτρα (4%).
Να σημειωθεί ότι σε μία ημέρα λειτουργίας (24 Αυγούστου ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της πλατφόρμας) έχουν γίνει 901 τηλεφωνικές κλήσεις στο Help Desk για ερωτήσεις ενδιαφερομένων και έχουν αποσταλεί 162 ηλεκτρονικές αλληλογραφίες (mails).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «τα πρώτα στοιχεία ενδιαφέροντος των πολιτών για την ηλεκτροκίνηση είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι –στην πράξη πλέον– εισάγεται στη χώρα μας ένας νέος τρόπος φιλικής προς το περιβάλλον μετακίνησης. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίνητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα. Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φαίνεται τελικά ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή».