ΑρχικήΕπικαιρότηταΛέκκας για σεισμό: «Για τις επόμενες ώρες μακριά από παλιά σπίτια»

Λέκκας για σεισμό: «Για τις επόμενες ώρες μακριά από παλιά σπίτια»

Για τον σεισμό μίλησε στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Αφού ανέφερε ότι η αρχική εκτίμηση ήταν πως ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης συνδέονταν με το ρήγμα της Αταλάντης, τελικώς, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμα ότι η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό της τάξης των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο στη συνέχεια ο σεισμός υποβαθμίστηκε σε 4,8 ενώ όπως συμπλήρωσε είναι δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού.

«Ο σεισμός αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι είναι κοντά στην Αταλάντη. Είναι κοντά αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης, έχει ένα βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα που έχει δώσει ένα σεισμό της τάξης των 7 βαθμών με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε με δέος. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε για το ρήγμα της Αταλάντης είναι ότι γεμίζει σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, σε μία περίοδο της τάξης των 600- 700 χρόνων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα της ηπειρωτικής λεκάνης όχι ως προς τη μεριά του ευβοϊκού κόλπου που πιάνει Ορχομενό και Αμφίκλεια. Είναι ένα από τα ρήγματα αυτά που κάνουν μία μικρή λεκάνη εκεί που έγινε και ο σεισμός του 2013 με παρόμοιο μέγεθος και δεν είχαμε επιπτώσεις στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε: «Βεβαίως ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και μέχρι την Αθήνα».

Πρέπει σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, να δούμε και με άλλα σεισμικά ρήγματα φαινόμενα την εξέλιξη του φαινομένου που ενδεχομένως ακολουθήσουν και στη συνέχεια να δούμε ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τη συγκεκριμένη σεισμικότητα. Δεν είναι από το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, είναι ένα κοντινό το οποίο όμως απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από το ρήγμα της Αταλάντη.

Για τις αμέσως επόμενες ώρες, συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας, θα εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι κάτοικοι τις επόμενες ώρες δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν παλιά σπίτια σπίτια τα οποία μπορεί να έχουν κάποιες ζημιές κι ακόμα και με μια μικρή σεισμική σεισμικότητα να είναι επικίνδυνα. Γενικά να είναι προσεκτικοί χωρίς όμως να χάνουν την ψυχραιμία τους».