Μόσιαλος: «Απαραίτητη η τρίτη δόση για την αντιμετώπιση της Όμικρον»

13 mins read

Στο «Evening Report» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, ήταν καλεσμένος ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

«Όσοι περισσότεροι κάνουν την 3η δόση τόσο καλύτερα πριν το 5ο κύμα» επεσήμανε ο καθηγητής. 

Για την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε πως «Είναι απαραίτητη η τρίτη δόση, το ξέρουμε από 5 μελέτες πλέον. Τα αντισώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα με την τρίτη δόση. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που εφαρμόσαμε την 3η δόση, και εξαρτάται πλέον από το πόσοι θα πάνε να εμβολιαστούν», ενώ ξεκαθάρισε για τα σενάρια που ακούγονται σήμερα για τα μη mRNA εμβόλια «Δεν ισχύει ότι δεν έχουν προστασία όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις Astra Zeneca και τρίτη με Pfizer. Το λέω γιατί ειπώθηκε από πολλά δελτία ειδήσεων».

Σχετικά με το τείχος προστασίας με την τρίτη δόση για την Όμικρον «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη σοβαρότητα της λοίμωξης με Όμικρον. Στη Νότια Αφρική γνωρίζουμε ότι φθίνει, ότι είναι ήπια. Αναμένουμε να δούμε αν αυτό θα συμβεί και σε άλλες χώρες» και συνέχισε  φέρνοντας ως παράδειγμα την χώρα μας, ότι ακόμα και με ήπια συμπτώματα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πιεστεί  «Ας υποθέσουμε ότι θα προκύψει να είναι ηπιότερη και κολλάνε 700.000 Έλληνες. Δεν θα πρέπει να απομονωθούν για δέκα μέρες; Αυτό έτσι κι αλλιώς θα φέρει μεγάλες δυσλειτουργίες».

Για ενδεχόμενο ενός lockdown δεν το απέκλεισε αλλά έκανε μια σειρά προτάσεων ώστε να μην φτάσουμε εκεί «Αν πάμε στο χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή η Όμικρον έχει πιο συχνή βαριά νόσηση, τότε δεν αποκλείεται τίποτα. Όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, όπως η χρήση ενισχυμένης μάσκας FFP2/N95/ΚΝ95, στους εσωτερικούς χώρους».

Τέλος πρότεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση και συνέχεια τεστ στους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους. Όπως είπε ο καθηγητής, θα πρέπει να γίνονται συνέχεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε κλειστούς χώρους και οι υπάλληλοι στην εστίαση έπρεπε ήδη να κάνουν κάθε μέρα rapid τεστ και 2 φορές την εβδομάδα PCR.

 

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα