Ναυάγιο στη Λέσβο: Τουρκικά αλιευτικά συνόδευσαν τη βάρκα με τους μετανάστες

16 mins read

Τον ρόλο της Τουρκίας φέρνουν στο προσκήνιο, διασωθέντες μετανάστες στους άντρες του λιμενικού, που κατέθεσαν για το σοκαριστικό ναυάγιο της Λέσβου.

Όπως ανέφεραν οι μετανάστες στις καταθέσεις τους, το σκάφος το συνόδευαν τουρκικά αλιευτικά από τη στιγμή που ξεκίνησαν από το Αϊβαλί μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα της Λέσβου.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια, τους συνόδευαν δύο με τρία τουρκικά αλιευτικά τα οποία τους είχαν πλευρίσει και τους έκοβαν τον αέρα και τον έντονο κυματισμό.

δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι υπήρχε θαλασσοταραχή. Και όταν έφτασαν- όπως εκτιμούν οι ελληνικές Αρχές- κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφυγαν τα τουρκικά αλιευτικά και άφησαν τη λέμβο μόνη της.

Και τότε, όπως περιγράφουν οι μετανάστες, επικράτησε πανικός αφού ήρθαν αντιμέτωποι με τα τεράστια κύματα ενώ, λόγω της θαλασσοταραχής, 100 μέτρα, πριν από την ακτή, βυθίστηκε η λέμβος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μεταναστών μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022). Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 18 νεκρούς και -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- σήμερα, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο, εντοπίστηκαν ακόμη τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των διασωθέντων στους 28.

Tο σκάφος με τους μετανάστες στη Λέσβο βυθίστηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στη Θερμή, ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι που έφταναν τα 7 μποφόρ. Εκτιμάται ότι στην βάρκα επέβαιναν συνολικά 40 άτομα, τα οποία είχαν αναχωρήσει από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί. Στο ναυάγιο έχασαν την ζωή τους 18 άνθρωποι, 16 γυναίκες, 1 άνδρας και ένα αγόρι περίπου 15 ετών.Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό – έχει ανέβει στους 28 καθώς εντοπίστηκαν ακόμα τρεις πρόσφυγες – μετανάστες που ήταν στο ναυάγιο, αλλά κατάφεραν να βγουν στην ξηρά.

Παράλληλα, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στα Κύθηρα, καθώς η θάλασσα είναι και σήμερα φουρτουνιασμένη και δεν μπορούν οι άνδρες του Λιμενικού να περισυλλέξουν τις σορούς των μεταναστών. Ένας από τους διασωθέντες φέρεται να είναι ο διακινητής, ο οποίος συνελήφθη επί τόπου.

Στα Κύθηρα, σύμφωνα με το Λιμενικό, έχουν διασωθεί 80 αλλοδαποί εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα