ΑρχικήΕπικαιρότηταΝέο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι: «Θα γίνει σύγχρονη πόλη με σωστό...

Νέο πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι: «Θα γίνει σύγχρονη πόλη με σωστό σχεδιασμό»

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε το πρωί της Παρασκευής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τους δυο τους να μιλούν κυρίως για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και για την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην θλιβερή επέτειο της πυρκαγιάς στο Μάτι, λέγοντας πως: «Θα ήθελα επίσης σήμερα 23η Ιουλίου να θυμηθούμε κ. Πρόεδρε τα θύματα της ανύπωτης τραγωδίας στο Μάτι. Πριν από τρία χρόνια θρηνήσαμε παραπάνω από 100 νεκρούς, μία τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα, μας πλήγωσε βαθύτατα και θεωρώ ότι ως ελάχιστη ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι, όπως είχαμε δεσμευτεί, να ξαναχτιστεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από ουσιαστικά έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη, ασφαλή, σύγχρονη πολιτεία. Σας έχω φέρει εδώ την παρουσίαση μας για το ειδικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, μια πολύ συστηματική δουλειά η οποία έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με όλους τους φορείς, το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο λοιπόν είναι έτοιμο όπως έτοιμη είναι και η πρόβλεψη για το πού θα χτίσουμε τις κατοικίες και με την πολύ ευγενική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου θα φιλοξενήσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι έμειναν άστεγοι ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης τραγωδίας».

«Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε έχει ήδη κι αυτό δρομολογηθεί, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας. Οι φυσικές καταστροφές είναι εδώ και θα είναι εδώ, και θα εντείνονται δυστυχώς ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο επενδύει ουσιαστικά στις υποδομές μας αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε όσο είναι εφικτό και όσο είναι δυνατόν και όσο περνάει από το χέρι μας να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Και φυσικά όπου αυτό είναι εφικτό να τις προλαμβάνουμε», πρόσθεσε.

Η κ. Σακελλαρόπουλου, με τη σειρά της,έδωσε τη δική της απάντηση: «Στο θέμα που αφορά στην τραγωδία στο Μάτι που αναφέρεστε, πράγματι κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την οδύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, καθώς και την αξιοπρέπεια και την υπομονή που έχουν επιδείξει οι άνθρωποι που επέζησαν. Τώρα είμαστε στα τρία χρόνια μετά και είναι πολύ σημαντικό να γίνει η ρύθμιση που θα τακτοποιήσει τον οικισμό, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποκατασταθούν, να ξαναβρούν την κανονική τους ζωή. Και βέβαια η δικαστική διερεύνηση, όπου χρειάζεται, πρέπει να προχωρήσει σε βάθος, αξιόπιστα και όσο γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Είναι μια ευκαιρία, και μακάρι αυτό να το πετύχουμε. Βλέπουμε ότι με την κλιματική αλλαγή καμιά πια χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο, συμβαίνουν συνεχώς απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, και είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί με αυτή την ευκαιρία η Πολιτική Προστασία της χώρας».

Παράλληλα, και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, τόνισε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ 100,3 ότι το Μάτι θα γίνει μία σύγχρονη πόλη με σωστό σχεδιασμό και ρυμοτομία. 

Ο υπουργός εξήγησε ότι το σχέδιο περιλάμψει περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση σχεδόν 8 χιλιάδων στρεμμάτων, που όμως όπως τόνισε περιλαμβάνουν αστικές και δασικές αιτήσεις και αιγιαλίτιδα ζώνη.

Σημείωσε ότι προβλέπεται να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, θα πρόκειται για ένα περιβάλλον που θα μπορεί ένας πολίτης να ζήσει όμορφα και με ασφάλεια.

Ο κ Σκρέκας πρόσθεσε ότι το επόμενο πολύ σημαντικό θέμα είναι η ολοκλήρωση και η κύρωση των δασικών χαρτών, που είναι και η προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

Υπογράμμισε ότι οι χάρτες δε θα αναρτηθούν εάν δεν έχει πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων και δε διορθωθούν τα λάθη. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα δοθεί κι άλλη παράταση εάν χρειαστεί. Σημείωσε πάντως ότι οι διορθώσεις στους χάρτες θα αρχίσουν μετά το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο 2021.

Ακούστε εδώ τα όσα είπε ο κ.Σκρέκας: