ΑρχικήΕπικαιρότηταΟργή για το κλείσιμο των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου- Η επιστολή στην Κεραμέως

Οργή για το κλείσιμο των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου- Η επιστολή στην Κεραμέως

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να διακοπεί εν μέσω σχολικής χρονιάς η λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, όπου φοιτούν εκατοντάδες μαθητές.

Οι γονείς των μαθητών ζητούν με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, να δοθεί άμεσα λύση από την πολιτεία στο κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί πάνω από 1.000 οικογένειες της Λάρισας, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική χρονιά για τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων.

Αναλυτικά, η επιστολή στην υπουργό Παιδείας:

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς με την ανοιχτή αυτή επιστολή για να σας καταθέσουμε την αγωνία μας για το μέλλον των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου. Όπως γνωρίζετε έχει γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου με απόφαση της αρμοδίας Υφυπουργού κυρίας Μακρή και εκκρεμεί η συζήτηση και η έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναστολής που κατέθεσε η Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη που παραχώρησε η κα. Μακρή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε πως θεωρεί «δικαιολογημένο το ενδιαφέρον των γονέων για τις εξελίξεις» και πως υπάρχει το αντίστοιχο «ενδιαφέρον, έννοια, αγωνία και ευθύνη από την μεριά του Υπουργείου για τις σχολικές μονάδες οι οποίες δεν δημιουργούνε θέματα για τα παιδιά». Η κα. Υφυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η απόφασή της «βασίζεται σε κατηγορηματικές και επανειλημμένες γνωματεύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν είναι ασφαλής η περαιτέρω λειτουργία του σχολείου» και επεσήμανε πως η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν η απόφαση «είναι αναιτιολόγητη, αν οι υπηρεσίες του Υπουργείου έπραξαν σωστά το καθήκον τους ή αν υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν». Έκλεισε λέγοντας πως η ίδια έπραξε «αυτά που πρέπει» , πως «η δικαιοσύνη θα κρίνει αν είναι σωστά» και πως «με πολύ χαρά θα ακούσει ότι οι υπηρεσίες δεν έκριναν σωστά και ότι όλα αυτά δεν ισχύουν». Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στην από 26-8-2022 προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία διατάχτηκε ως κατάλληλο μέτρο η συνέχιση των εγγραφών των μαθητών μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής διαδικασίας που αποσκοπεί στην λειτουργία των εκπαιδευτηρίων Ράπτου κατά το σχολικό έτος που ξεκινά.

Κυρία Υπουργέ, αναφερόμαστε με λεπτομέρεια στις δηλώσεις της κυρίας Μακρή, καθώς είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά που είχαμε δημόσια τοποθέτηση αρμόδιου επί του θέματος. Πριν από περίπου ένα μήνα αιφνιδίως ενημερωθήκαμε για την έκδοση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των υπουργικών αποφάσεων ανάκλησης των αδειών λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου και έκτοτε, παρόλη την επίμονη προσπάθειά μας για παροχή εξηγήσεων, προσπάθεια που μάλιστα συμπεριελάμβανε δημοσιοποίηση ανοιχτής επιστολής υποστήριξης της λειτουργίας του σχολείου που συνυπέγραψαν πάνω από 1200 γονείς, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι και φίλοι του σχολείου (και κοινοποιήθηκε και σε εσάς), δεν είχαμε καμία απολύτως ανταπόκριση. Από την πλευρά της διοίκησης του σχολείου έχουμε λάβει την ρητή διαβεβαίωση ότι τα κτηριολογικά ζητήματα που οδήγησαν στην απόφαση ανάκλησης της άδειας έχουν ήδη επιλυθεί και δεν αποτελούν ουσιαστικό λόγο ανησυχίας για τη ασφάλεια των μαθητών, δηλαδή των παιδιών μας. Η χθεσινή τοποθέτηση όμως της κας Μακρή, ένα σχεδόν μήνα μετά την απόφαση και λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έρχεται να επιτείνει την αγωνία μας και την ανησυχία μας, καθώς παραπέμπει σε αποφάσεις της δικαιοσύνης που μένει να ληφθούν, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία του ζητήματος και απλώς να δηλώνει ότι θα είναι χαρά της αν τελικά «όλα αυτά» δεν ισχύουν ( αν τελικά δηλαδή κάνει λάθος) . Η χαρά σίγουρα θα είναι των παιδιών και η ανακούφιση δική μας (των γονέων) αν αυτό συμβεί και έρθει να δώσει τέλος σε αυτήν την εξαιρετικά ψυχοφθόρο περιπέτειά μας. Ακόμα και αν δεν εξηγηθεί ποτέ ο λόγος του λάθους. Το ερώτημα είναι πόσο μπορούμε ακόμα να περιμένουμε την απάντηση πριν χαθεί η χρονιά;

Κυρία Υπουργέ, πρώτοι εμείς επιθυμούμε και απαιτούμε τα παιδιά μας, αλλά και όλοι οι μαθητές, να βρίσκονται σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο κατανοούμε αλλά και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια της Πολιτείας που αποσκοπεί σε αυτό. Όταν όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος, καθώς κανείς δεν αντέκρουσε δημοσίως τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του σχολείου περί της ασφάλειας των μαθητών και όταν το ίδιο το Υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει τον επικαιροποιημένο φάκελο (αποδεχόμενο την σοβαρή πιθανότητα με την επανεξέταση να διαπιστωθεί ότι δικαιολογείται η άρση της απόφασης ανάκλησης της άδειας), είναι καταστροφικό να κλείσει το σχολείο. Το ερώτημα είναι πόσο μπορούμε ακόμα να περιμένουμε την απάντηση πριν χαθεί η χρονιά;

Κυρία Υπουργέ, δεν ζητούμε να υψωθούμε πάνω από την Πόλη παραβαίνοντας νόμους και κανόνες ή αποτελώντας εξαίρεση. Άλλωστε αυτό θα μας οδηγούσε εκτός Πόλης, θα χάναμε την Πόλη, όπως προειδοποιεί ο Χορός την Αντιγόνη. Ζητούμε όμως από την Πόλη, ζητούμε από εσάς, να σκύψετε πάνω στο πρόβλημά μας και με δίκαιο τρόπο να το λύσετε προστατεύοντας τα παιδιά, προστατεύοντας την Πόλη.

Κυρία Υπουργέ, στις 12 Σεπτεμβρίου έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να συναντήσετε όλους του μαθητές του σχολείου μας , συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου μας, να δείτε από κοντά τα χαρούμενα ( και ανυποψίαστα ) πρόσωπά τους και να δώσετε τις ευχές σας για τη νέα σχολική χρονιά. Η δεύτερη είναι να τους συναντήσετε έναν ένα ξεχωριστά, σκορπισμένους σε όλα τα σχολεία της πόλης και να εξηγήσετε σε έναν ένα ξεχωριστά το λόγο του ξεριζωμού του από το σχολείο του – κι αν η πραγματική πατρίδα μας είναι η παιδική μας ηλικία και στην παιδική μας ηλικία δεσπόζουσα σημασία έχει το σχολείο, το λόγο του ξεριζωμού από την πατρίδα του. Τρίτη επιλογή, αυτή της αδιαφορίας, της σιωπής και της μη απάντησης (της όποιας απάντησης), δεν αρμόζει ούτε στη θέση σας, ούτε όμως όπως θεωρούμε στο προσωπικό σας ύφος και τον τρόπο που πολιτεύεστε.

Μετά τιμής

Οι γονείς των μαθητών του Σχολείου Μ.Ν. Ράπτου