ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαυλάκης: «Μύθος ότι δεν γίνεται μετάδοση στα σχολεία»

Παυλάκης: «Μύθος ότι δεν γίνεται μετάδοση στα σχολεία»

«Εάν στις 7 Ιανουαρίου ανοίξουμε  τα σχολεία, τις εκκλησίες και τα κέντρα εστίασης, στο τέλος του μήνα θα έχει ξεκινήσει ένα τρίτο και ισχυρό κύμα» είπε ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, στην εκπομπή «Briefing» του Γιώργου Πιέρρου, στο Action24.

Ο κ. Παυλάκης επισήμανε τον μεγάλο κίνδυνο, που ενέχει το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων και τόνισε πως κακώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού μεταξύ των παιδιών. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στην περίπτωση του Ισραήλ και το άνοιγμα των θρησκευτικών τους σχολείων, αρχικώς είχε εντοπισθεί ένα 25% των παιδιών θετικά στον ιό. Τη στιγμή αυτή με τα σχολεία ανοιχτά, το κύμα της πανδημίας έχει πλέον καλύψει την πλειονότητα των μαθητών. 

«Τα παιδιά αυτά επιστρέφουν στο σπίτι και μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες τους. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο και να ζητούμε επιτακτικά το άνοιγμα των σχολείων. Χρειάζονται θυσίες τώρα ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η Ελλάδα να μπορεί να ανοίξει κανονικά την Άνοιξη» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε  πως εν μέσω πανδημίας για να είναι τα σχολεία ανοιχτά πρέπει η Πολιτεία να κάνει οργανωμένα τέστ στους μαθητές στα πρότυπα ορισμένων αμερικανικών Πανεπιστημίων, που παραμένουν ανοιχτά διενεργώντας όλον αυτόν τον καιρό τέστ 1 με 2 φορές τη βδομάδα σε όλο το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην περίπτωση της Ελλάδας με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους είναι προτιμότερο να θυσιασθούν ακόμη 20 μέρες με έναν μήνα απουσίας από το σχολείο -τουλάχιστον στα γυμνάσια και στα λύκεια-παρά να έχουμε γιγάντωση ενός νέου τρίτου κύματος.