ΑρχικήΕπικαιρότηταΠρεβελάκης: «Η Χαμάς έχει σε ομηρία ολόκληρη την ανθρωπότητα- Κανείς δεν μπορεί...

Πρεβελάκης: «Η Χαμάς έχει σε ομηρία ολόκληρη την ανθρωπότητα- Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενίκευση του πολέμου»

O Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γαλλία είπε ότι «έχουν ανατραπεί τα πάντα, υπήρξε η δολοφονία και οι επιθέσεις κατά του σχολείου, πάρα πολλές προειδοποιήσεις για τρομοκρατικά χτυπήματα, έχουν παραλύσει πάρα πολλές πλευρές της ζωής, αλλά αυτό νομίζω ότι είναι αποκαλυπτικό δύο μεγάλων θεμάτων. Το ένα είναι σε σχέση με τη Γαλλία ότι αυτή η συνύπαρξη ενός μεγάλου πληθυσμού Μουσουλμάνων και Εβραίων είναι ένα πρόβλημα που σιγοβράζει εδώ και χρόνια και φυσικά η κρίση στη Γάζα λειτούργησε σα θρυαλλίδα, το έχει οξύνει, και οι συνέπειες είναι πολλαπλές και στο επίπεδο της ζωής, αλλά και στο επίπεδο των πολιτικών εξελίξεων γιατί αυτό σπρώχνει προς τα δεξιά».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «η διπλωματία πρέπει συνέχεια να προσπαθεί, να μη σταματάει ποτέ γιατί είναι η μόνη ελπίδα, αλλά βέβαια εδώ είμαστε σε ένα επεισόδιο, σε μια ιστορία όπου οι προσπάθειες για μια λύση έρχονται και επανέρχονται και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσει. Τώρα το ζήτημα είναι πόσο αυτή η κρίση θα επεκταθεί και πώς θα έρθει να συνδεθεί με τα άλλα προβλήματα που έχουμε…».

Ακόμα τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει συναίσθηση ότι του έχει στηθεί μια παγίδα. Γιατί αυτό που θεωρώ φοβερό με τη Χαμάς είναι ότι έχει σε ομηρία όχι μόνο τους ανθρώπους που συνέλαβε, έχει σε ομηρία τους ίδιους τους Παλαιστινίους, αλλά έχει σε ομηρία και όλη την ανθρωπότητα. Έχουμε μπει όλοι μέσα σε ένα επικίνδυνο κύκλο, γιατί από τη μια μεριά έχουμε την επίσημη διπλωματία, τους αρχηγούς των κρατών κτλ. Από την άλλη όμως έχουμε και μια ύλη έτοιμη να εκραγεί που είναι ο αραβικός δρόμος, όπως λένε στη Γαλλία. Είναι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, οι αραβικοί πληθυσμοί, οι οποίοι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο πολιτικά και οικονομικά, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ζουν καλά. Είναι σε απελπισία και έρχεται αυτό και δένει με ένα ευρύτερο φαινόμενο που ζούμε τώρα που είναι ο αντιδυτικισμός. Επομένως είμαστε πάνω σε ένα ηφαίστειο. Από την άλλη μεριά, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το ουκρανικό, το οποίο δεν είναι άσχετο με το θέμα. Διότι φυσικά με το να δημιουργηθεί μια άλλη κρίση στρέφεται η προσοχή μακριά. Αυτό εξυπηρετεί τη Ρωσία. Δηλαδή δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μόνο στο τοπικό επίπεδο».

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά αν βλέπει κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο κ. Πρεβελάκης απάντησε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς. Βέβαια, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αποτραπεί. Γι’ αυτό ακριβώς βλέπουμε και την τεράστια κινητοποίηση και τη στρατιωτική κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια προειδοποίηση, αλλά η υπόθεση της ειρήνης, η υπόθεση της ανθρωπότητας, η υπόθεση της συμφιλίωσης των λαών έχει πάει πολύ πίσω και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε η Χαμάς».

 

Πηγή ΕΡΤ