Προς παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου

20 mins read

O καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δια μήνυσε ότι το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι τα μέτρα και ο περιορισμός των μετακινήσεων φαίνεται να πετυχαίνουν.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε».

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, τόνισε ότι έχουμε καιρό ακόμα, παρατηρώντας πως, αν και ελαττώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, εξακολουθούν και είναι πολλά.

Όπως ανάφερε ο κ. Βατόπουλος, τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να μειωθούν στα 300 με 500 για μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει καλύτερη εικόνα.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας υπογράμμισε ότι τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν εφόσον αρθούν τα μέτρα, ενώ ως προς την εστίαση, είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη κάποια συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εμβόλια, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς.

Σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» προσθέτοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ και είναι ηλεκτρονική.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «είναι σαφές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας», σημειώνοντας ότι «τα τεστ επιτέλους δείχνουν μείωση του δείκτη θετικότητας». Δυστυχώς, ωστόσο, «η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα για να εισηγηθεί κάποια πιθανή μικρή άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιέγραψε ένα ασταθές επιδημιολογικό φορτίο, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα