ΑρχικήΕπικαιρότηταΠτήση με υποχρεωτικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών στο Πακιστάν

Πτήση με υποχρεωτικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών στο Πακιστάν

Η πρώτη πτήση, με αναγκαστικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών Πακιστανικής υπηκοότητας στην χώρα προέλευση τους, πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η χθεσινή πτήση με επιστροφές ατόμων παράνομα εισελθόντων στην Ελληνική επικράτεια, αποτελεί την πρώτη από μία σειρά αναγκαστικών επιστροφών που θα ακολουθήσουν και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεντρωτικά στην χώρα μας οι αποχωρήσεις πραγματοποιούνται μέσα από επτά διαδικασίες. Αρχικά, μέσω των αναγκαστικών απελάσεων προς τρίτες χώρες -όπως συνέβη χθες το βράδυ-, των επιστροφών προς την Τουρκία, των επιστροφών βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, τις οικειοθελείς αναχωρήσεις, τις εθελούσιες επιστροφές, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τέλος τις μεταφορές βάσει του κανονισμού υπ’ αριθμόν 604/2013 (Κανονισμός του Δουβλίνου).  Στις αποχωρήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς φυσικά να ταυτίζονται με τις παραπάνω διαδικασίες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε «Η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μετά την αυστηρή φύλαξη των συνόρων που εφαρμόζουμε από τις αρχές Μαρτίου και την  επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ξεκινήσαμε τις απελάσεις  όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία  και με την Πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα, ξεκίνησε χθες η πρώτη πτήση προς το Πακιστάν. Στόχος μας είναι φέτος να έχουμε 10.000 επιστροφές από την χώρα μας  προς τις χώρες προέλευσης.»

Παρόντες στην διαδικασία απέλασης ήταν και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αεροδρομίου, Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Δάβαλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Νικόλαος Μανώλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Γιάννης Σφυράκης.