Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα – Έκτακτα μέτρα και συστάσεις προς τους πολίτες

30 mins read

Κορυφώνεται σήμερα το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθμούς και στα νησιά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά και τους 40 βαθμούς.

Σε λειτουργία έχει θέσει ο δήμος Αθηναίων οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σήμερα αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα. Παράλληλα, έχει τεθεί σε λειτουργία από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων “Γραμμή Βοήθειας”, μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης σε θέματα υγείας (2103638049 8:30-19:30).

Στη Θεσσαλονίκη που θυμίζει έρημη πόλη, ο δήμος διαθέτει κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό και κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους άστεγους. Οι χώροι που θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι για τους δημότες, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, είναι: 4ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002, 2310245242), 5ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Αλεξανδρείας 27. τηλ. 2310-820110 ) και το φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, Βασιλέως Γεωργίου Α΄1.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κλπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κλπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης:

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα