ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτα Χανιά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη - Το μεσημέρι το τελευταίο...

Στα Χανιά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη – Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο

Η σορός του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη έφτασε με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά στον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά, το πρωί της Πέμπτης. Όλα έγιναν τελικά όπως τα ήθελε και τα είχε σχεδιάσει ο ίδιος και σήμερα στον Γαλατά Χανίων, στην πατρογονική του γη, θα γίνει η ταφή του.

Χθες, στις 9 το βράδυ, το φέρετρο με τη σορό του, υπό την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά, έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο «Blue Galaxy» με προορισμό τα Χανιά.

Εκεί, στα πάτρια εδάφη, υποδέχτηκε, τον τελευταίο των μεγάλων της ελληνικής ιστορίας, λίγο μετά τις 7 το πρωί, ολόκληρη η Κρήτη και οι άνθρωποί της που έχουν την ευκαιρία να τον αποχαιρετήσουν, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στο λαϊκό προσκύνημα που πραγματοποιείται στη Μητρόπολη Χανίων.

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

 

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνεται με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Μίκης Θεοδωράκης

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

Η άφιξη της σορού στο λιμάνι Χανίων  

aleka2

Κόσμος χειροκροτούσε και άφηνε στεφάνια και λουλούδια στη νεκροφόρα που μετέφερε τον Μίκη Θεοδωράκη.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η πεζή πομπή προς τον τόπο που ο ίδιος είχε από χρόνια επιλέξει ως την τελευταία του κατοικία: Το κοιμητήριο του Γαλατά και το οικογενειακό μνήμα όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αγαπημένος του αδελφός Γιάννης.

Έτσι, με τον τρόπο επιθυμούσε, θα κλείσει ο κύκλος της μυθιστορηματικής, επίγειας ζωής, της επιφανούς και οικουμενικής προσωπικότητας που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική αλλά και την ιστορία του 20ού αιώνα.

Στον σημερινό, τελευταίο αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. Του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη .