«Εκτός μάχης» τίθενται από χθες χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 εντός της διορίας που τους έθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως και χθες το απόγευμα είχαν εκδοθεί 5.895 πράξεις αναστολής καθηκόντων για ανεμβολίαστους εργαζομένους νοσοκομείων –δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ– οι οποίες είτε είχαν ήδη επιδοθεί είτε ήταν στη διαδικασία επίδοσης. Ετσι, σε κάποια νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι εργάστηκαν κανονικά, αφού ακόμα δεν είχαν λάβει τις σχετικές πράξεις, ενώ σε άλλα νοσοκομεία ενημερώθηκαν κατά την άφιξη στην εργασία τους ότι είχαν τεθεί εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας.
Πρόβλεψη για 10.000
Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι σε αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι, θα τεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων φορέων του υπουργείου Υγείας (τον εν λόγω αριθμό επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος).
Ωστόσο, ακριβή αριθμό περίμεναν οι αρμόδιες υπηρεσίες χθες το βράδυ, μετά και τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω της ΗΔΙΚΑ και του Μητρώου Εμβολιασμών, με δεδομένο ότι πολλοί έσπευσαν να εμβολιαστούν ακόμα και χθες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου από τους 1.450 εργαζομένους, ήταν έως προχθές ανεμβολίαστοι 110, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 εμβολιάστηκαν χθες.
Στο «Γ. Γεννηματάς», από τους 2.345 εργαζομένους, 121 δεν είχαν κάνει έως χθες το μεσημέρι το εμβόλιο, ενώ στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου –όπου εργαζόμενοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας εντός του νοσοκομείου φτάνοντας στο γραφείο του διοικητή– από τους περίπου 2.200 εργαζομένους δεν είχαν εμβολιαστεί 145.
Αυξήθηκαν oι διασωληνωμένοι και νοσηλευόμενοι -Στο 92% οι ανεμβολίαστοι
Παρά το γεγονός ότι χθες τα κρούσματα μειώθηκαν, οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορωνοϊού αυξήθηκαν εκ νέου, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται να είναι συντριπτικό έναντι των εμβολιασμένων, μεγαλώνοντας ανησυχητικά την πίεση στις ΜΕΘ.
Μάλιστα, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παραμένει υψηλό, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται. Για του λόγου το αληθές, οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τους 1.840, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό ήταν 1.485, με τον λόγο εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια είναι 1.24.
Και παρότι ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει τάσεις μείωσης, ο αριθμός διασωληνωμένων παραμένει αυξημένος, καθώς έφτασαν τους 346, την ώρα που οι νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού ήταν 267, κάτι που φανερώνει άνοδο +11.72%.
Το ανησυχητικό της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας αγγίζει το 92,2% και μόλις το 7,8% όσων πολιτών νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως.
Στο σύνολο της επικράτειας, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 68%. Το ίδιο ποσοστό στην Αττική υπολογίζεται σε 73%, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη 65%. Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κρήτη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 76%.
Τετραπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας στην Ηλεία
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση σε 4 περιοχές της χώρας, όπου ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί. Μάλιστα, στην Ηλεία ο δείκτης έχει τετραπλασιαστεί!
– Ηλεία: 8,27%
– Ικαρία: 7,67%
– Νάξος: 7,22%
– Κάρπαθος: 5,74%