Συνάντηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριου Βαρθολομαίου Α’ με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο.
Συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο Α’ είχε στο γραφείο του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, αμέσως μετά την τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή στον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσιο Ιω. Φειδά.
Στον εγκάρδιο διάλογο που είχαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο «Πανεπιστήμιό του», καθώς είναι ο μοναδικός που κατέχει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα όλων των Σχολών και των Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α. και υπογράμμισε την πολύ μεγάλη προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. υπογράμμισε ότι η παρουσία του αποτελεί τιμή και ευλογία για το Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι: «Το έργο το οποίο επιτελείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το πανανθρώπινο αυτό έργο που ξεπερνά και τα σύνορα της Χριστιανοσύνης. Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε εκ μέρους της Συγκλήτου, των Πρυτανικών Αρχών του Συμβουλίου Διοίκησης, τις ευχαριστίες μας προς τούτο και την αγάπη μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Φάρο της Ορθοδοξίας, το Φάρο του Ελληνισμού και φυσικά προς το πρόσωπό σας για το όλο έργο το οποίο επιτελείτε όλα αυτά τα χρόνια».
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο είναι δύο θεσμοί οι οποίοι ανασυγκρότησαν επί της ουσίας το ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821. Το Πανεπιστήμιό μας ιδρύθηκε το 1837. Όλα αυτά τα χρόνια, οι αξίες, η ελληνορθόδοξη αξία αλλά και η αξία της επιστήμης μέσα από το Πανεπιστήμιό μας είχε ιδιαίτερο ρόλο στη συνολική ανασυγκρότηση και πορεία του Ελληνικού Έθνους».
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. σημείωσε «ότι το Ε.Κ.Π.Α. είναι ένα πνευματικό ίδρυμα που δεν προσφέρει μόνο εκπαίδευση, δεν προσφέρει μόνο έρευνα και καινοτομία, αλλά καλλιεργεί και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τον ανθρωπισμό, καλλιεργεί και διδάσκει τη βιοηθική, την δεοντολογία και όλα αυτά που θα πρέπει να είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας».
Παράλληλα ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. διατύπωσε τη βούληση του Ε.Κ.Π.Α. να συμβάλει στην αναγκαία επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη το Ε.Κ.Π.Α. για τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει, υπογράμμισε ότι οι νέοι αποτελούν το μέλλον της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της ανθρωπότητας, μίλησε για τη σημασία που έχουν οι διαχρονικές αξίες αλλά και η αλήθεια του Κυρίου μέσα σε μια τεχνοκρατική εποχή. Η επιστήμη και η πίστη δεν μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικά μεγέθη υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το Ε.Κ.Π.Α. ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει: «Καμαρώνουμε και εμείς ως Εκκλησία και ως Γένος γι’ αυτό το αρχαίο και πάντοτε νέο και πάντοτε ζωντανό Ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα.».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και για τους νέους: «Μόλις πληροφορήθηκα ότι έχετε εκατό χιλιάδες φοιτητές. Είναι ένας μεγάλος αριθμός, μια μεγάλη δύναμις για το παρόν και για το μέλλον της Ελλάδος. Και ευρύτερα, διότι υποθέτω ότι οι φοιτητές σας δεν είναι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Όταν μιλώ για τους νέους, όταν απευθύνομαι στους νέους, στα παιδιά, τους φοιτητάς, συγκινούμαι διότι βλέπω στα πρόσωπά τους το μέλλον της Εκκλησίας, της κοινωνίας, της ανθρωπότητος.».
Και βεβαίως δεν παρέλειψε να δώσει και την ευλογία του: «Στέλνω τον χαιρετισμό, την ευλογία, τη στοργή και την αγάπη της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου σε όλο τον ακαδημαϊκό κόσμο, στις Πρυτανικές Αρχές, στη Σύγκλητο, στους Καθηγητάς, στους Προέδρους των Τμημάτων και στους αγαπητούς πολλή αγάπη, τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών για όλα τα καλά του Θεού στη ζωή τους και στην περίοδο των σπουδών τους. Ως προς τα παιδιά μας, αλλά και σε όλη τη μετέπειτα ζωή και σταδιοδρομία τους. Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έχετε τη διαρκή σκέψη μας, την προσευχή μας, τη στοργή και την αγάπη μας και την ηθική υποστήριξη για κάθε ωραία πρωτοβουλία που παίρνουμε».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης: «Είναι ένα όνειρο της ταπεινής πατριαρχίας μου. Δυστυχώς σε αυτά τα 33 χρόνια που είμαι στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, δεν το επιτύχαμε αυτό, παρά τις προσπάθειές μας. Αλλά ο Θεός που είναι δίκαιος θα αποκαταστήσει αυτήν την αδικία που έγινε στη σχολή μας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Ορθόδοξη Θεολογία και στον ανθρώπινο πολιτισμό, τον οποίον διακονούσε η Σχολή μας διά των αποφοίτων της».
Απαντώντας στην προσφορά βοήθειας από το Ε.Κ.Π.Α. για την επαναλειτουργία της Σχολής στη Χάλκη, ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τα προγράμματα που προτείνατε να γίνονται με τη Χάλκη, θα το μελετήσουμε και θα επανέλθουμε», ενώ πρότεινε, με τη σειρά του, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών και προσκυνηματικών εκδρομών και επισκέψεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις ερειπωμένες εκκλησίες στην Καππαδοκία, στον Πόντο και την Ιωνία.