Τα lockdown «κυκλώνουν» την Ευρώπη – Μία ανάσα από καθολικό κλείσιμο η Γερμανία, περιορισμοί στην Ιταλία

16 mins read

Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη, καθώς το τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι σφοδρό και χτυπά, μια μια τις χώρες, όλο και περισσότερο.

Μετά το «λοκντάουν» στην Αυστρία φουντώνει και στη Γερμανία η συζήτηση για καθολικό lockdown.

Η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είχε δηλώσει για τους πολίτες πως «πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα – αυτό ακούγεται κυνικό – σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός» εξαιτίας της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα που είναι «πολύ, πολύ μολυσματική».

Μίνι lockdown σε περιφέρεια της Ιταλίας: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 20 δήμους στην Άνω Αδίγη

Σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην ‘Ανω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου».

Η συζήτηση για lockdown στην Ελλάδα 

Στη χώρα μας, αν και η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέου λοκντάουν, πολλοί είναι οι ειδικοί που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Ελλάδα πριν τα Χριστούγεννα, εάν δεν αποσυμφορηθεί το ήδη κατακερματισμένο ΕΣΥ.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ότι «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γώγος.

«Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Το ενδεχόμενο να πάμε σε lockdown αν τα μέτρα που είναι σε ισχύ δεν αποδώσουν άφησαν ανοιχτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης

«Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους» δήλωσε για τα μέτρα ο Νίκος Τζανάκης στον ΑΝΤ1.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα