Οι ξενοδόχοι της Τουρκίας αισθάνονται μουδιασμένοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.
O αυξανόμενος πληθωρισμός, o υπερβολικά αισιόδοξος ξενοδοχειακός τομέας που καθορίζει τις τιμές πολύ υψηλά στην αρχή της σεζόν και η αύξηση των επισκεπτών που κατευθύνονται στη γειτονική Ελλάδα, οδήγησαν σε ένα υποτονικό καλοκαίρι για τον τουρισμό.
Ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και βίλας από την περιοχή Καλκάν της Turquoise Coast, εκμυστηρεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα: «Φέτος σίγουρα δεν είναι καλή για τον τουρκικό τουρισμό. Οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει άσχημα τις κρατήσεις για ένα μικρό ξενοδοχείο όπως το δικό μας, από Βρετανούς και Ευρωπαίους καθώς και Τούρκους τουρίστες. Αυτό το καλοκαίρι μερικές φορές είμαστε μισογεμάτοι, συχνά λιγότερο».
Δεν είναι μόνο τα μικρά, ανεξάρτητα ξενοδοχεία που έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Ο Hamit Kuk του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (Tursab) είπε στη Hürriyet Daily News ότι «το ποσοστό πληρότητας (ξενοδοχείου) είναι επί του παρόντος 60 με 70 τοις εκατό». Τον Απρίλιο, ωστόσο, είπε ότι «οι έγκαιρες κρατήσεις σηματοδοτούν ότι το 2024 θα είναι καλύτερο για τον τουρκικό τουρισμό. Περίπου 56 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την Τουρκία πέρυσι. Φέτος θα είναι περίπου 60 εκατομμύρια».
Αν η απροσδόκητη πτώση των ξένων επισκεπτών έχει θορυβήσει τον τουρκικό τουριστικό τομέα για το 2024, ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν η αιφνιδιαστική απομάκρυνση πλήθους εγχώριων τουριστών στα γειτονικά ελληνικά νησιά. Υποκινούμενοι από έναν έξυπνο ελιγμό των ελληνικών αρχών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, να επιτρέψουν στους Τούρκους επισκέπτες να λάβουν βίζα επτά ημερών κατά την άφιξή τους σε 10 νησιά που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, πολλοί Τούρκοι επιλέγουν διακοπές στη Ρόδο, τη Σάμο και την Κω παρά στην Αλικαρνασσό ή την Αττάλεια.
Και γιατί να μην το κάνουν, όταν οι υπερβολικοί φόροι της Τουρκίας στο αλκοόλ και ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνουν ότι το φθηνότερο μπουκάλι των 70 cl του αγαπημένου αλκοολούχου ποτού του έθνους, η ρακή, κοστίζει £21,80 στην Τουρκία, ενώ το ίδιου μεγέθους μπουκάλι ούζο πωλείται στη λιανική μόλις 8,70 £ στην Ελλάδα;
Η εισροή Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά αυτό το καλοκαίρι έφτασε τις 182.000, σημειώνοντας σημαντική ώθηση για τις τοπικές οικονομίες.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους, Έλληνες ντόπιοι και επιχειρήσεις έχουν σημειώσει τον θετικό αντίκτυπο.
«Χάρη σε αυτούς δεν έχει μείνει κανένας αστακός στη Λέσβο φέτος. Οι Τούρκοι τουρίστες δεν γεμίζουν την κοιλιά τους με σαλάτα όπως οι Βορειοευρωπαίοι», σχολίασε τουριστικός φορέας. «Ωστόσο, αν προσπαθήσουμε να τους υπερχρεώσουμε, δεν θα επιστρέψουν ξανά».
Ένας ανήσυχος εκπρόσωπος της Tursab, παραδέχτηκε: «Οι διακοπές στην Τουρκία είναι πιο δαπανηρές λόγω του πληθωρισμού, ενώ οι διακοπές στα ελληνικά νησιά έχουν γίνει πιο προσιτές για τους Τούρκους». Κάποιοι ίσως θα σοκαριστούν με την απλή σκέψη ότι οι Τούρκοι πίνουν ούζο στη Σάμο, αλλά ένας συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και τιμών στην Τουρκία, σε συνδυασμό με διπλωματικές κινήσεις για τη μείωση των εντάσεων, έκανε αυτό το κάποτε απίθανο θέαμα μια πραγματικότητα.
Ένας Τούρκος φίλος στην τουριστική επιχείρηση μου είπε: «Ο επίσημος πληθωρισμός είναι περίπου 70 τοις εκατό, αλλά πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο σαν 150 τοις εκατό στην τοπική οικονομία». Δεν είναι περίεργο που οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν διακοπές στη γειτονική Ελλάδα, συνεχίζει η Telegraph.
«Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στη μη τουριστική πόλη Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας, πλήρωσα 15,10 λίρες για ένα ψητό λαβράκι και 5,90 για ένα ποτήρι από το φθηνότερο κρασί – τιμές που δύσκολα βλέπουν οι Βρετανοί στη χώρα τους, αλλά απαγορευτικά ακριβές για πολλούς Τούρκους.
Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη στο μεσογειακό θέρετρο της Αττάλειας, όπου ένα γεύμα για τέσσερις σε ένα μέσο εστιατόριο μας κόστισε σχεδόν 180 λίρες. Μια παρόμοια βραδιά σε μια λιτή ελληνική ταβέρνα θα ήταν πιθανότατα περίπου το μισό, με την τιμή των αλκοολούχων ποτών να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς.
Δεν είναι όλα άσχημα νέα για τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Τουρκία. Για αρχή, ορισμένα ξενοδοχεία μείωσαν τις τιμές έως και 50%, παρόλο που είναι η περίοδος αιχμής, σε μια τελευταία προσπάθεια να δελεάσουν τους παραθεριστές. Αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν κυρίως σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία all-inclusive», καταλήγει το δημοσίευμα.