ΑρχικήΕπικαιρότηταΘέμα χρόνου ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη- Πόσο θα επηρεάσει τον ελλαδικό...

Θέμα χρόνου ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη- Πόσο θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο

Αναφορικά με την εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι είναι πολύ πιθανός ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι μιλάμε για μία μεγάλη τεκτονική δομή, αυτή στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, μήκους 1.300 χλμ., το οποίο είναι και το μόνο που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό, είναι στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είπε επίσης ότι 50 χιλιόμετρα νοτιότερα υπάρχει το ρήγμα της Προύσας που επίσης παρουσιάζει υστέρηση, δηλαδή δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό για αρκετό διάστημα.

«Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι εκτίμηση μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά επιστημόνων και από άλλες χώρες. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι, επειδή στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι, υπάρχει μεγάλη έκθεση του πληθυσμού.

Αναφορικά με τη Αγιά Σοφιά είπε ότι πρόκειται για μνημείο με μεγάλη τρωτότητα ενώ αναφέρθηκε και στην παλαιότητα των κατασκευών στην Κωνσταντινούπολη.

Πως θα επηρεάσει την Ελλάδα ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι και τα δύο ρήγματα στα οποία αναφέρθηκε –αυτό κοντά στην Κωνσταντινούπολη και εκείνο κοντά στην Προύσα- έχουν μια προβολή στο Αιγαίο, όχι όμως στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.

Τόνισε επίσης ότι ναι μεν το 1999, μετά τον σεισμό στην Τουρκία, είχαμε άμεση επίδραση στον ελληνικό χώρο, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, εδώ πρέπει να δούμε πότε θα γίνει ο σεισμός στην Τουρκία και τι χαρακτηριστικά θα έχει, για να αποσαφηνιστεί αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. «Μπορεί και να μην τον επηρεάσει» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση των κατασκευών σε Ελλάδα και Τουρκία. «Είμαστε η μέρα με τη νύχτα σε ό,τι αφορά τις κατασκευές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ