Θεσμοθετήθηκε η Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Κεφαλονιάς μετά από 6 χρόνια

21 mins read

Μετά από έξι χρόνια καθυστερήσεων ένα προεδρικό διάταγμα που ήταν ξεχασμένο σε υπουργικά συρτάρια και αφορούσε τη θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Κεφαλονιάς πήρε επιτέλους «πράσινο φως» με θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι ρυθμίζονται θέματα ανάπτυξης στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Π.Δ. υπεγράφη μετά την θετική γνώμη, που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και με την υπογραφή στη συνέχεια των αρμοδίων Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου και Νίκου Ταγαρά και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Με την θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ προσυπογράφονται όλες οι θεσμικές πρωτοβουλίες, που έλαβε η παρούσα Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Υ.Π.ΕΝ. ενώ οι παρατηρήσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Σε αντιδιαστολή το ένα και μοναδικό Π.Δ. για τη θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας, που υπεγράφη το 2019 από την προηγούμενη Κυβέρνηση είχε επιστραφεί 2 φορές από το ΣτΕ για αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις ουσιαστικού χαρακτήρα.

Ο υφυπουργός περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου σχολιάζοντας την έγκριση από το συμβούλιο της επικρατείας ανέφερε ότι “η ελληνική υδατοκαλλιέργεια παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές. Ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός και η συνάρτηση με μείζονα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ώρας, προσδίδουν στον κλάδο στρατηγική σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας, δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Υφυπουργό, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, οδήγησε σε χρόνους ρεκόρ στην επίλυση ερμηνευτικών και διαδικαστικών εμποδίων για την έγκριση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)”

Από την πλευρά της υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Φωτεινή Αραπαντζή σημείωσε πως «με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ στο Π.Δ. Κεφαλονιάς, που επεξεργαστήκαμε με πολλή προσοχή αλλά και εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δημήτρη Οικονόμου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Υπουργείων. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Π.Δ. που «χρόνιζε» ξεχασμένο στα συρτάρια από τις 16/10/2014 και εγκρίθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας με τυπικές, ολιγάριθμες βελτιώσεις, μας γεμίζει αισιοδοξία για την δουλειά και τη συνεργασία που προηγήθηκε. Είχα άλλωστε δηλώσει με το πέρας της επεξεργασίας αυτού αλλά και των Π.Δ. Οξιάς και Χαλκιδικής, που έχουν πάρει τον δρόμο τους, ότι τα Σχέδια αυτά θα λειτουργήσουν ως «οδηγός» για την γρήγορη ολοκλήρωση και έγκριση όλων των υπολοίπων Π.Ο.Α.Υ. με στόχο την εξασφάλιση του αναγκαίου «ζωτικού χώρου» του κλάδου των ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Ενός δυναμικού, εντυπωσιακά εξωστρεφούς κλάδου, με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, ενός κλάδου που προσελκύει επενδύσεις και συγκεντρώνει με αντικειμενική ανάλυση δεδομένων τα χαρακτηριστικά της οικονομίας που θέλουμε, σε σχέση και με τα συμπεράσματα της επιτροπής Πισσαρίδη. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Facebook Comments