ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι έλεγε ο Κωνσταντίνος για το επίθετο De Grecia- Τα σχόλια των...

Τι έλεγε ο Κωνσταντίνος για το επίθετο De Grecia- Τα σχόλια των πολιτικών για την απόφαση του Παύλου και του Νικόλαου

Το ζήτημα του επιθέτου της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας επανήλθε στο παρασκήνιο, καθώς ο Παύλος και ο Νικόλαος έκαναν αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια επιλέγοντας το επίθετο «De Grecia».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο επίθετο. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μετά την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα, απέρριπτε το επίθετο «Γλύξμπουργκ» και προτιμούσε το «De Grecia», που σημαίνει «της Ελλάδας».

Ο ίδιος διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως «Constantine de Grecia» (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας»). Στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρεται ως βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώην βασιλιάς των Ελλήνων.

Ο ίδιος βέβαια σε συνέντευξή του είχε αναφέρει «δεν έχω επώνυμο. Η οικογένειά μου δεν έχει επώνυμο. Ο νόμος που ο κ. Παπανδρέου λέει ότι θεωρεί ότι δεν είμαι Έλληνας και ότι η οικογένειά μου ήταν ελληνική μόνο ενόσω ασκούσαμε τα μοναρχικά μας καθήκοντα, και έπρεπε να παρουσιαστώ και να αποκτήσω ένα επώνυμο. Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο.

Το Glücksburg δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Kensington».

Τα σχόλια των πολιτικών

Βορίδης: «Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο»

«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από το πλαίσιο που υπάρχει τώρα και ρυθμίζει τα ζητήματα», ξεκαθάρισε από την πλευρά του, μιλώντας στο Action24, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να παραχωρεί ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.

«Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου, που ισχύει από το 1994. Δεν υπάρχει κάτι που να τους αποτρέπει να το κάνουν. Αλλά αυτό ήταν πάντα εκεί, δεν είναι καινούργιο. Είναι ο νόμος Βενιζέλου. Από τη στιγμή που δεν αλλάζουμε το πλαίσιο, αν κάποιος αποφασίσει να το ενεργοποιήσει, είναι εκεί», εξήγησε ο κ. Βορίδης.

«Πρέπει να διαλέξουν επώνυμο»

Αναφερόμενος στο επίθετο με το οποίο ο Παύλος ή όποιο άλλο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας αιτηθεί ιθαγένειας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε: «Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυμό τους, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Έχει δυνατότητα κατά νόμο να επιλέξει το επώνυμό του».

Και πρόσθεσε: «Το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ., στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Στις περισσότερες βασιλικές οικογένειες έχουν επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση, υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησής τους. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλοι, δεν μπορεί να είναι ένας. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ, εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό, η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτοπροσωποίησης του ατόμου».

Μαρινάκης: «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους»

«Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τον νόμο, ο οποίος είναι νόμος από παλαιότερη κυβέρνηση άλλου κόμματος. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις προφανώς θα εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε ο κ.Μαρινάκης.

Και συνέχισε: «στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει συζήτηση περί αποδοχής του πολιτεύματος, του επωνύμου το οποίο πρέπει να υπάρχει και οι άλλες είναι τυπικές προϋποθέσεις, οι οποίες θεωρώ ότι πληρούνται. Η απόκτηση ιθαγένειας δεν κρίνεται με βάση το ποιος αιτείται την ιθαγένεια, κρίνεται με βάση τις προϋποθέσεις. Εδώ σίγουρα υπάρχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις αλλά δεν είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας άλλος νόμος ή θα τροποποιηθεί ο υπάρχων νόμος για τη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτο θα το κάνει η κυβέρνηση -όπως έχω διαβάσει κάπου- για να κάνει μια δεξιά στροφή».

«Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, θα εφαρμοστεί ο νόμος που υπάρχει ούτως ή άλλως», είπε ολοκληρώνοντας.

Γεωργιάδης: «θα μου δώσει μεγάλη χαρά να πάρουν την ιθαγένεια»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων τόνισε πως «το θεωρώ πάρα πολύ σωστό» και συνέχισε «μπορεί να πει κάποιος ένα σοβαρό επιχείρημα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια;».

Τόνισε επίσης πως «οποιοσδήποτε κάνει αίτημα ελληνικής ιθαγένειας, ορκίζεται πίστη στο Σύνταγμα της Ελλάδος».

Κατέληξε λέγοντας πως «θα μου δώσει μεγάλη χαρά, το θεωρώ πολύ δίκαιο και σωστό».