ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο βαθύ παρασκήνιο με τις μάσκες από Κίνα - Αναμένονται άλλα 17...

Το βαθύ παρασκήνιο με τις μάσκες από Κίνα – Αναμένονται άλλα 17 εκατ. τεμάχια

Ανάσα στα ελληνικά νοσοκομεία αναμένεται να δώσει για μια ακόμη φορά, αποστολή ιατρικής βοήθειας από την Κίνα. Μετά τις δυο προηγούμενες αποστολές με μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ξανά στις 29 με 30 Μαρτίου 17 εκατομμύρια μάσκες ως δωρεά από την Κίνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του insidestory.gr, το Σάββατο 21 Μαρτίου η βοήθεια από την Κίνα, αφορούσε σε υγειονομικό υλικό 8 τόνων, με 1 εκατομμύριο μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό το οποίο παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια από την πρέσβη της Κίνας στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Οι 500.000 ήταν δωρεά της κινεζικής Κυβέρνησης και οι 500.000 της κινεζικής εταιρείας, State Grid, στρατηγικού εταίρου της ΑΔΜΗΕ.

Κορωνοϊός: 18 τόνοι ιατρική βοήθεια από την Κίνα στα ελληνικά ...

Στις 18 Μαρτίου η πρέσβης της Κίνας είχε χορηγήσει στο υπουργείο Υγείας άλλες 50.000 μάσκες. για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το νέο φορτίο αφορά τη δεύτερη και μεγαλύτερη δόση από τα 17,5 εκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να παραδώσει η Κίνα στη χώρα μας. Για να φτάσει αυτό το φορτίο, το οποίο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χρειάσθηκε εκτός από τον κ. Κικίλια να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις και συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Το ελληνικό «team» είχε αναζητήσει αρχικά μάσκες από Ισραηλινό επιχειρηματία, που δεσμεύθηκε να τις παράσχει (με το αζημίωτο φυσικά, γύρω στο 0,5 ευρώ το κομμάτι), αλλά τελικά όταν ήρθε η ώρα να γίνει η παραγγελία, διαπιστώθηκε πως ο παραγωγός ήταν ένα από τα κινεζικά εργοστάσια στα οποία απευθυνόταν ούτως ή άλλως (και μάταια) η ελληνική κυβέρνηση.

Προς στιγμήν η ελληνική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των μασκών από τη Σαουδική Αραβία, αλλά σύντομα η ιδέα εγκαταλείφθηκε, καθώς η χώρα της αραβικής χερσονήσου διαπίστωσε ότι χρειαζόταν τις μάσκες για τις δικές της ανάγκες. Παρόλα αυτά, μόλις εχθές ο γείτονάς της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρέδωσαν στην Ελλάδα 11,5 τόνους υλικού δωρεάν, μετά από διαπραγματεύσεις της ομάδας Μητσοτάκη-Κικίλια κατευθείαν με το παλάτι. Το υλικό είναι δώρο.

«Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα νοσοκομεία του κόσμου ζητούν το ίδιο προϊόν από τους ίδιους προμηθευτές», λέει Έλληνας αξιωματούχος που διαπραγματεύθηκε με τους Κινέζους.

Από την άλλη πλευρά υπήρξαν κινέζικες εταιρείες που είχαν προθυμοποιηθεί να στηρίξουν το ΕΣΥ με έναν αριθμό υλικών αυτοπροστασίας (σε αυτά οι γιατροί περιλαμβάνουν τις φόρμες ή μπλούζες, τα γυαλιά ή ασπίδες, τα ποδονάρια, τα γάντια μιας χρήσης και τις μάσκες, όχι τις χειρουργικές διότι αυτές δεν παρέχουν προστασία, αλλά εκείνες με τα φίλτρα είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης προστασίας).

Ανάμεσα στις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση ήταν η State Grid (οργάνωσε την πρώτη δόση των 550.000 μασκών που έφτασαν στη χώρα μας πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας) και η Cosco, που τελικά χάρισε τα δικά της μέσα αυτοπροστασίας στο λιμενικό.

Η κινεζική κυβέρνηση ήταν φανερό ότι επιδίωκε να ενταχθούν όλες οι επιμέρους ενέργειες εταιρειών που ελέγχει το κινεζικό κράτος στη δική του πολιτική soft power και αναθεώρησης της εικόνας του στο εξωτερικό, στα πλαίσια της προσπάθειας να εμφανισθεί η Κίνα σαν η χώρα που όχι μόνο αντιμετώπισε επιτυχημένα τον ιό που οι πολίτες της προκάλεσαν, αλλά συμβουλεύει ανιδιοτελώς και άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ