ΑρχικήΕπικαιρότηταΤσιόδρας: «Τι σχέση έχει η βιταμίνη D με τον κορωνοϊό»

Τσιόδρας: «Τι σχέση έχει η βιταμίνη D με τον κορωνοϊό»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την σημερινή ενημέρωση, αναφέρθηκε στη σχέση που έχει η έλλειψη βιταμινής D με τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε « Το παρακολουθώ το θέμα εδώ και περίπου ένα μήνα και περίπου ένα μήνα και είχα δει τότε ότι υπήρχαν δεδομένα για μια συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με σοβαρότερη νόσο ή μια εικασία η οποία βασιζόταν σε μεγάλες μελέτες που είχαν γίνει πριν δύο – τρία χρόνια και συσχέτιζαν γενικότερα την βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, οποιαδήποτε λοίμωξη είναι αυτή – γρίπη ή οτιδήποτε άλλο – με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν χαμηλή ηλιοφάνεια. Εμείς δεν είμαστε από αυτές, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D».

Ακόμη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε «Βρήκα λοιπόν μελέτες από τις Φιλιππίνες, όπου βρήκαν σε ανθρώπους, οι οποίοι έπασχαν από την Covid-19 σοβαρά, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Και μια πολύ πρόσφατη μελέτη από την Ισπανία, την Ιταλία, αν θυμάμαι καλά είναι και η Ελβετία, όπου βρήκαν επίσης παρόμοια ευρήματα, δηλαδή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που τα οριοθετούν και δεν τα σχετίζουν με νόσο. Η βιταμίνη D παίζει κάποιον ρόλο στην άμυνα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια, να έχουμε επαρκή λήψη τροφής, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που έχουν μεγαλύτερη έλλειψη, ποσοτήτων βιταμίνης D στον οργανισμό μας, αλλά και για άλλους λόγους που αφορούν τα οστά και πέραν της άμυνας μας εναντίον των λοιμώξεων».

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε «Υπάρχουν συγκεκριμένες δόσεις. Μπορούν οι άνθρωποι σιγά σιγά επανερχόμενοι στην κανονικότητα, να ελέγξουν την πιθανότητα να χρειάζονται να τους χορηγηθεί βιταμίνη D και θα περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν αυτό τον ιό. Φαίνεται ότι τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό βοηθούν σε πολλές παραμέτρους, όπως και στη άμυνα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού».

Τι έδειξε η μελέτη στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής

Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν πολύ βαρύτερα τον κορωνοϊό ακόμα και να πεθάνουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα προκαταρκτικής έρευνας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο researchsquare.com συνέκρινε τον μέσο όρο επιπέδων Βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα κρούσματα κορονοϊού και την θνησιμότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Βέβαια η μελέτη βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο.

Ωστόσο οι επιστήμονες από το Ίδρυμα Queen Elizabeth και από το Πανεπιστήμιο East Anglia αναφέρουν στα συμπεράσματα της έρευνας ότι «πιστεύουμε πως μπορούμε να συστήσουμε την χορήγηση συμπληρωμάτων Βιταμίνης D ως προστασία από τον SARS-CoV2».