ΑρχικήΕπικαιρότηταΥγρός τάφος ανοιχτά της Πύλου- Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς- Στα αμπάρια ήταν...

Υγρός τάφος ανοιχτά της Πύλου- Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς- Στα αμπάρια ήταν τα γυναικόπαιδα

Σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες με μετανάστες στη Μεσόγειο εξελίσσεται το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Πύλου.

Τουλάχιστον 79 σοροί και 104 διασωθέντες έχουν περισυλλεγεί από το Λιμενικό Σώμα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό παράτυπων μεταναστών.

Εκτιμάται πως οι επιβαίνοντες είχαν καταβάλει περί τα 5.000 με 6.000 ευρώ για το ταξίδι τους έως Ιταλία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είχε παρουσιαστεί πρόβλημα στις μηχανές του πλοίου, ενώ βρισκόταν ακόμα σχετικά κοντά στις ακτές της Λιβύης. Ορισμένοι πρότειναν να γυρίσουν πίσω, αλλά υπερίσχυσαν εκείνοι που επέμεναν να συνεχιστεί ο πλους, ώστε να «μη χαθούν τα χρήματα».

Δίπλα στο αλιευτικό σκάφος βρισκόταν σκάφος Λιμενικού Σώματος. Όταν έσβησε η μηχανή επικράτησε πανικός, κινήθηκαν όλοι προς τη μία πλευρά του πλοίου και ανετράπη. Ο ιταλικός θάλαμος ειδοποιήθηκε από τηλεφώνημα γυναίκας από ΜΚΟ και όχι από κάποιον από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με πληροφορίες. Έχουν σωθεί ως επί το πλείστον άνδρες, και εκφράζονται φόβοι πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε καμπίνα.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Αιγύπτου και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους μεταφέρονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσωση των επιβαινόντων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Η ενεργοποίηση έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Το σχέδιο αυτό, προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

 

Καλαμάτα: Μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη και την φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που σημειώθηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Στην Πύλο, επιπροσθέτως του κλιμακίου της ΝΔ που βρίσκεται ήδη εκεί,  μεταβαίνουν και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και η υποψήφια βουλευτής Σοφία Βούλτεψη.

 

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του ΛΣ, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο Ιωάννης Σαρμάς εποπτεύει τον συντονισμό

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Ο  κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Αναβάλλει την ομιλία του στην Πάτρα ο Μητσοτάκης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λόγω του τραγικού ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναβάλλεται.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να μη ναυαγήσει η ανθρωπιά»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πολύνεκρο ναυάγιο: «Η απίστευτη τραγωδία της Πύλου συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Δυσκολεύεται κανείς να βρει τις λέξεις για να εκφράσει τον πόνο για τόσες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Το ναυάγιο της Πύλου ήρθε με τον πλέον δραματικό τρόπο να υπενθυμίσει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα.

Μας υπενθυμίζει όμως και κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας.

Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, αναστέλλονται οι σημερινές προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος».

Επικοινωνία Ανδρουλάκη -Σαρμά

Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ενημερώθηκε για το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσε συγκλονισμένος από τη τραγωδία των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου. «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαρμά, και με ενημέρωσε για το μέγεθος της τραγωδίας. Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Η σκέψη μας είναι στους διασώστες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο. Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στην Καλαμάτα βρίσκεται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε:

“Πρόκειται για μια τραγωδία, που δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψουμε. Θλίψη, οργή και πόνος για όλα αυτά που έχουν συμβεί. Πρώτο μέλημά μας είναι η περίθαλψη των διασωθέντων. Να ευχαριστήσω το λιμενικό, το ΕΚΑΒ, και τους εθελοντές για τη στήριξη και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Κάνω μια ευχή, που είναι ευχή όλων μας: Να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί”.

ΚΚΕ- Επικοινωνία Σαρμά – Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά για ενημέρωση σχετικά με τα έως τώρα γνωστά δεδομένα για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου.

ΜέΡΑ25: Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων:

“Με κομμένη την ανάσα διαβάζουμε τα πρώτα δημοσιεύματα που μιλούν για τουλάχιστον 78 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, στα ανοιχτά της Πύλου, μετά από τραγικό ναυάγιο σκάφους που ξεκίνησε από τη Λιβύη.

Όσο οι Αρχές πραγματοποιούν τις έρευνες για τα αίτια και τον ακριβή αριθμό των νεκρών, εμείς δεν έχουμε παρά να σκύψουμε το κεφάλι και να προβληματιστούμε για τους λόγους που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να εμπιστευτούν μια φουσκωτή βάρκα, από τη στεριά, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Γνωρίζουμε ήδη τι πόρισμα θα βγάλουν οι έρευνες των ελληνικών αρχών, η ευθύνη θα πέσει στα χέρια των προσφύγων που εξαναγκάστηκαν να οδηγήσουν αυτό το παλιό σκάφος υπό την απειλή του θανάτου, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι σε Ευρώπη και Λιβύη θα απολαμβάνουν τα ματωμένα κέρδη τους.

Δυστυχώς, οι εγκληματικές αντιμεταναστευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μετράμε χιλιάδες νεκρά κορμιά στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Από τις επαναπροωθήσεις και τους φράχτες στα σύνορα, μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τις πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού των προσφύγων από χώρες όπως η Ουγγαρία, δημιουργείται ένα πλέγμα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας που διατυμπανίζουν για τον ανθρωπισμό της από την Δύση.

Δεν μας αρκεί η συμπόνια τους, για τους νεκρούς πρόσφυγες. Απαιτούμε, εδώ και τώρα, να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινους όρους το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες πολιτικές ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά άλλους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και οι πνιγμοί προσφύγων. Να γκρεμιστεί ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο και να πάψει η Κυβέρνηση να ταΐζει τον αυταρχισμό και την ακροδεξιά.

Να σεβαστούμε το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και να παρέχουμε στέγη, τροφή, υγεία και εκπαίδευση σε κάθε κατατρεγμένο. Να αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Δύσης τις ευθύνες που φέρουν στην δημιουργία των προσφυγικών ροών. Να υποδεχτούν, εδώ και τώρα, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους αιτούντες άσυλο με ισότιμο τρόπο”.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ