ΑρχικήEvergreenΧρειάζεται να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε; Η απάντηση των ειδικών

Χρειάζεται να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε; Η απάντηση των ειδικών

Παρά τα όσα μπορεί να σας είπαν οι μεγαλύτεροί σας όλα αυτά τα χρόνια, δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε το ωμό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό ή κρέας πριν το μαγειρέψετε.

Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και άλλοι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν το ακριβώς αντίθετο: να μην προχωρήσετε σε αυτή την πρακτική.

Όταν ξεπλένετε το κοτόπουλο, βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορούν να μεταφερθούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας σας, οδηγώντας στη συνέχεια σε πιθανή μόλυνση και άλλων συστατικών.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: Μέρος μιας μελέτης του USDA που πραγματοποιήθηκε το 2019 έδειξε πως υπήρχαν βακτήρια στο 60% των πάγκων στους οποίους οι μάγειρες είχαν ξεπλύνει προηγουμένως ωμό κοτόπουλο.

«Δεν συνειδητοποιείς πόσα βακτήρια εξαπλώνεις παντού», είπε ο Shawn Matijevich, σεφ-εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη.

Επειδή «τα βακτήρια δεν διαδίδονται μέσω του αέρα», πρόσθεσε ο Matijevich, αλλά μόνο μέσω της επιφανειακής επαφής, είναι πιο έξυπνο να ελαχιστοποιούνται οι φορές που αγγίζετε ωμά πουλερικά ή τα φέρνετε σε επαφή με πιάτα, σκεύη ή πάγκους.

Η ιντερνετική συμβουλή που λέει ότι πρέπει να ξεπλένουμε το κοτόπουλο με ξύδι, χυμό λεμονιού ή αλατόνερο για να σκοτώσουμε τα μικρόβια έχει καταρριφθεί πια και από επιστημονικές μελέτες. Αυτές οι μέθοδοι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια γρήγορη άλμη στο κοτόπουλο, αλλά δεν έχουν καμία επίδραση στα βακτήρια.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη συνιστώμενη εσωτερική θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου είναι ο σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τα πρότυπα ασφάλειας για τα συγκεκριμένα κρέατα.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί να ξεπλύνετε το κοτόπουλο;

Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες, ακόμη περισσότερες από όσες νομίζετε ότι χρειάζεστε και στεγνώστε το κοτόπουλο ή αφήστε τις χαρτοπετσέτες να απορροφήσουν το υπερβολικό υγρό.

Πετάξτε τις χαρτοπετσέτες αμέσως μετά τη χρήση. «Οι χαρτοπετσέτες μπορεί τώρα να είναι μολυσμένες με παθογόνους μικροοργανισμούς και θα πρέπει να πετιούνται αμέσως στα σκουπίδια», δήλωσε ο Donald Schaffner, διακεκριμένος καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ.

Το στέγνωμα του κοτόπουλου – είτε με το δέρμα είτε χωρίς δέρμα – πριν το μαγείρεμα βοηθά επίσης να ροδίσουν καλύτερα τα κομμάτια στο τηγάνι ή στο φούρνο. «Ειδικά αν ψήνεις ένα κοτόπουλο, θέλεις το τραγανό δέρμα», είπε ο Matijevich, και η υγρασία είναι ο εχθρός της τραγανότητας. Η μέθοδος της χαρτοπετσέτας λειτουργεί επίσης και για το κοτόπουλο που έχει μαριναριστεί ή αλατιστεί πριν το μαγείρεμα.

Ακολουθούν μερικές ακόμα συμβουλές για την προετοιμασία φαγητού για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης βακτηρίων στην κουζίνα σας:

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ξύλο κοπής για πουλερικά και κρέας και ένα άλλο ξύλο κοπής για τα φρούτα και τα λαχανικά. «Αν χρησιμοποιηθεί ξύλο κοπής για την παρασκευή πουλερικών και μετά φρέσκων λαχανικών που δεν θα μαγειρευτούν, το κοτόπουλο μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στο ξύλο κοπής, το οποίο στη συνέχεια θα μολύνει τυχόν φρέσκα λαχανικά», εξηγεί ο Schaffner. «Η χρήση ξεχωριστών σανίδων κοπής εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο».

Αφήστε τα ωμά πουλερικά και το κρέας ως το τελευταίο βήμα στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματός σας. Ξεπλύνετε, ψιλοκόψτε και προετοιμάστε όλα τα υπόλοιπα υλικά σας πρώτα. «Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής και προετοιμάζετε πρώτα το κοτόπουλο, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το κοτόπουλο, αυτό μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια γύρω από την κουζίνα ή στα χέρια σας, τα οποία μπορεί τελικά να έρθουν σε επαφή με φρέσκα λαχανικά ή άλλα αντικείμενα που δεν θα να είναι μαγειρεμένο», προσθέτει.

Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό σαπουνόνερο μόλις τελειώσετε με τα ωμά πουλερικά, ιδανικά σε έναν άδειο νεροχύτη, ώστε να μην πιτσιλίσετε σε άλλα εργαλεία κουζίνας που μπορεί στη συνέχεια να χρειαστεί να πλυθούν.

Πλύνετε όλα τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά πουλερικά στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό σαπουνόνερο. «Η χρήση του κύκλου απολύμανσης στο πλυντήριο πιάτων είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος τρόπος διαχείρισης του κινδύνου από οποιοδήποτε βακτήριο», σύμφωνα με τον Schaffner.

Μην επαναχρησιμοποιείτε σφουγγάρι ή πανί πιάτων που έχει χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των πιάτων και των σκευών που έχουν έρθει σε επαφή με τα πουλερικά. Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να είναι πηγή μόλυνσης. Εάν χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των υγρών των πουλερικών, θα πρέπει επίσης να πηγαίνουν στο πλυντήριο πιάτων στον κύκλο απολύμανσης. Θυμηθείτε ότι τα σφουγγάρια πρέπει να διατηρούνται καθαρά και στεγνά όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν τα υπολείμματα τροφής αφεθούν να συσσωρευτούν μέσα ή πάνω στα σφουγγάρια και τα σφουγγάρια παραμείνουν υγρά, τα σφουγγάρια μπορούν να χρησιμεύσουν ως έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τον νεροχύτη σας

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε βακτήρια στην κουζίνα σας, απολυμάνετε τον νεροχύτη, τη βρύση και τους πάγκους μετά την εργασία με πουλερικά ή κρέας.

Φτιάξτε το δικό σας απολυμαντικό διάλυμα συνδυάζοντας ½ κουταλάκι του γλυκού υγρό λευκαντικό με 2⅔ φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα που μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό. Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

*Με πληροφορίες από CNN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ