ΑρχικήΚόσμοςΤι είναι το κοτόπουλο εργαστηρίου που πήρε άδεια από τον FDA- Ποια...

Τι είναι το κοτόπουλο εργαστηρίου που πήρε άδεια από τον FDA- Ποια εστιατόρια θα το σερβίρουν

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για πρώτη φορά έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα.

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Προτού πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Μια ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική αλυσίδα.

Ποια εστιατόρια θα το σερβίρουν

Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις εστιάζουν σε μια σειρά από προϊόντα κρέατος, όπως το βοδινό, το κοτόπουλο, ο σολομός και ο τόνος.

Η απόφαση του FDA σημαίνει ότι τα εργαστηριακά προϊόντα κρέατος μπορεί σύντομα να είναι διαθέσιμα στο κοινό για δοκιμή, αν και είναι πιθανό ότι οι γευσιγνωσίες θα περιοριστούν σε έναν πολύ μικρό αριθμό εστιατορίων. Η βραβευμένη με αστέρι Michelin σεφ Dominique Crenn έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σερβίρει το κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης της Upside Foods στο εστιατόριό της Atelier Crenn στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, το Atelier Crenn δεν θα είναι το πρώτο εστιατόριο που θα σερβίρει τέτοιο κρέας. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι ρυθμιστικές αρχές της Σιγκαπούρης έδωσαν το πράσινο φως στο καλλιεργημένο κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης από την startup Eat Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Οι κοτομπουκιές πωλήθηκαν σε ένα εστιατόριο μόνο για μέλη που ονομάζεται 1880 και αργότερα διατέθηκαν για παράδοση.

Το συγκεκριμένο κρέας διαφέρει από τα κρέατα φυτικής προέλευσης επειδή περιέχει πραγματικά ζωικά κύτταρα και -θεωρητικά- δεν διακρίνεται από το το πραγματικό κρέας. Τα κύτταρα αρχικά απομονώνονται από το ζώο και αναπτύσσονται σε κυτταρικές σειρές που στη συνέχεια καταψύχονται. Μικρά δείγματα από αυτές τις κυτταρικές σειρές μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε βιοαντιδραστήρες -συνήθως μεγάλες χαλύβδινες δεξαμενές- όπου τα κύτταρα τροφοδοτούνται με μέσα ανάπτυξης που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κύτταρα για να διαιρεθούν. Μόλις τα κύτταρα αναπτυχθούν και διαφοροποιηθούν στο σωστό είδος ιστού, μπορούν να συλλεχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα καλλιέργειας κρέατος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ