ΑρχικήEvergreenΙσπανία: Το χωριό της Ανδαλουσίας που έγινε ο παράδεισος των μεγάλων οίκων...

Ισπανία: Το χωριό της Ανδαλουσίας που έγινε ο παράδεισος των μεγάλων οίκων μόδας

Πού φτιάχνονται οι τσάντες του Dior, τα αξεσουάρ της Prada και τα κουτιά του Cartier; Σ’ ένα εργοστάσιο έξω απ’ το Παρίσι; Σε μια κινέζικη βιομηχανία; Στις γειτονιές των μεγάλων οίκων μόδας στο Μιλάνο; Ή μήπως σ’ ένα μέρος που δε φαντάζεται κανείς;

Παρά τα όσα νομίζουν οι περισσότεροι, τα πανάκριβα δερμάτινα των διάσημων καταστημάτων φτιάχνονται σ’ ένα χωριό της Ανδαλουσίας, το Ubrique.

Κρυμμένο, αλλά όχι και ξεχασμένο

Αν και αποτελεί τον παράδεισο των μεγάλων οίκων μόδας, το Ubrique δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ένας «must» τουριστικός προορισμός. Η πρόσβαση στο χωριό είναι δύσκολη, τόσο από την ακτή, όσο και από τη στεριά. Όποιο τρόπο κι αν διαλέξουν όσοι αποφασίσουν να το επισκεφθούν, το πρώτο που συναντούν είναι ένας ελικοειδής δρόμος. Στο τέλος του δρόμου, βρίσκεται μια ερημική κοιλάδα- εκεί είναι το απομονωμένο χωριό. Tο Ubrique, όμως, είναι κάτι περισσότερο από μια τοποθεσία που χάνεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

 Οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Ubrique για την κατασκευή δερμάτινων αξεσουάρ των πιο διάσημων σχεδιαστών μόδας στον κόσμο, λειτουργούν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι πρέπει όχι μόνο να υπογράψουν μια συμφωνία εμπιστοσύνης, αλλά και να μην έχουν μαζί τα κινητά τους τηλέφωνα στο χώρο εργασίας.

Νέα ζωή στη βιομηχανία

Είναι σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι μια απομακρυσμένη περιοχή στην Ανδαλουσία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας δερμάτινων τσαντών στον κόσμο, τη στιγμή που το δέρμα που χρησιμοποιούν δεν προέρχεται από την περιοχή, αλλά από την Ιταλία και άλλες χώρες.

Πριν από μερικές δεκαετίες, κάποια από τα εργαστήρια στο Ubrique άρχισαν να κλείνουν τις πόρτες τους, επειδή οι μεγάλοι διεθνείς πελάτες τους μετέφεραν την παραγωγή στην Ασία για να εξοικονομήσουν χρήματα. Την περίοδο εκείνη, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ορισμένοι σχεδιαστές κατασκεύασαν τις τσάντες τους στην Κίνα, κι έβαλαν στη συνέχεια μια ετικέτα που έγραφε «Made in Ubrique» στα προϊόντα.

Η συγκεκριμένη τάση δεν κράτησε πολύ, καθώς οι σχεδιαστές ανακάλυψαν σύντομα ότι η ποιότητα των προϊόντων δεν μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με αυτών που κατασκευάζονται στο μικρό χωριό της Ανδαλουσίας. Ως εκ τούτου, οι πελάτες επέστρεψαν στο Ubrique, που σήμερα προσλαμβάνει περισσότερους ανθρώπους και φτιάχνει περισσότερες δερμάτινες τσάντες από ποτέ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, το Ubrique παράγει από 5.000 έως 9.000 τσάντες εβδομαδιαία, τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον πλανήτη. Τα αποκλειστικά δερμάτινα είδη και τ’ αξεσουάρ  που παράγει για μερικούς από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στον κόσμο, πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες.