ΑρχικήEvergreenΜια βόλτα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα- Ειδικοί εξηγούν γιατί...

Μια βόλτα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα- Ειδικοί εξηγούν γιατί το περπάτημα θεραπεύει σώμα και πνεύμα

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της El País, μια βόλτα μπορεί να προσφέρει στη σωματική και ψυχική μας υγεία, θεραπεύοντάς μας σχεδόν από τα πάντα.

Στην εποχή μας, είναι γεγονός ότι το περπάτημα έχει εδραιώσει τη φήμη του ως μια εξαιρετική και απλή μέθοδος για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Μόλις 20 με 30 λεπτά την ημέρα αρκούν για να δούμε μεγάλες αλλαγές. Όλοι ξέρουμε ότι μας κάνει καλό, τι ακριβώς όμως συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν περπατάμε;

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες περπατήματος: αυτό σε γνωστά κι αυτό σε άγνωστα μέρη. Όταν βολτάρουμε σε μέρη που ξέρουμε, το πρώτο που μας συμβαίνει είναι η ενεργοποίηση του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Όταν κινούνται τα πόδια, κινείται και η καρδιά», εξηγεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ανατομίας και Ψυχοβιολογίας της Μούρθια, Bruno Ribeiro.

«Όταν κάποιος περπατάει, γυρίζει ταυτόχρονα το κεφάλι του δεξιά κι αριστερά. Αλλάζει, δηλαδή, συνεχώς το οπτικό του ερέθισμα. Έτσι, ενεργοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου κι έρχονται σ’ ένα είδος μεταξύ τους επικοινωνίας», προσθέτει. Η επαφή τους αυτή συμβάλλει στην εξισορρόπηση της υπεροχής του ενός ημισφαιρίου. «Είναι καταπληκτική άσκηση, καθώς το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου κυριαρχεί σε όλους τους ανθρώπους», συμπληρώνει.

Ο Ribeiro σχολιάζει επίσης τη σημασία του να είμαστε συγκεντρωμένοι στο περπάτημα όταν το κάνουμε, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα μέγιστα και στην ψυχική μας υγεία. «Για να το καταφέρει κανείς αυτό πρέπει ν’ αφήσει πίσω οποιαδήποτε σκέψη για το παρελθόν και το μέλλον και να εστιάσει στο παρόν. Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας σ’ αυτή την περίπτωση ισοδυναμούν μ’ αυτά του διαλογισμού», αναφέρει, αν και, όπως συνεχίζει, αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί.

Τι δείχνουν οι έρευνες 

Το περπάτημα σε περιβάλλον με όμορφα τοπία, όπως είναι λογικό, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, που είναι γνωστή ως «ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας». Και μια καλή δόση ντοπαμίνης αυξάνει και την παραγωγή της σεροτονίνης, επίσης υπεύθυνης για την καλή μας διάθεση.

Σίγουρα, το που περπατάμε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι αλλιώς ένας περίπατος στη φύση κι αλλιώς μια βόλτα στην πόλη. Σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, οι συμμετέχοντες που περπάτησαν σε φυσικό περιβάλλον είχαν καλύτερη επίδοση στα τεστ μνήμης που τους δόθηκαν απ’ όσους έκαναν τη βόλτα τους στην πόλη.

Σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Dallas, μεσήλικες και ηλικιωμένοι συμμετέχοντες είδαν διαφορά στη μνήμη αλλά και τη νοητική τους ικανότητα μετά από περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα σε διάστημα ενός έτους.

Ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι το περπάτημα στη φύση βελτιώνει την ψυχική υγεία του ανθρώπου που εξαντλείται στο αστικό περιβάλλον. Μια σύντομη βόλτα που περιλαμβάνει κίνηση, φωνές, κορναρίσματα και τόσους άλλους θορύβους μας τραβά όλη την προσοχή και την ενέργεια, και, άρα δε μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Απ’ την άλλη, ένα ήσυχο και γαλήνιο περιβάλλον μέσα στη φύση επιτρέπει στο μυαλό να χαλαρώσει πραγματικά και σε βάθος.

Και, για όσους το παρακάνουν και πέφτουν στην παγίδα του «overthinking», το περπάτημα είναι και πάλι η λύση. Μια μισάωρη βόλτα είναι ικανή να καταστρέψει τον επαναλαμβανόμενο κύκλο αρνητικών και υπερβολικών σκέψεων που πολλοί συχνά έχουν. «Το περπάτημα διακόπτει τον κύκλο αυτό, είτε λόγω της αφοσίωσης στο ερέθισμα του περιβάλλοντος, είτε εξ’ αιτίας της συγκέντρωσης που απαιτεί κάθε σωματική δραστηριότητα», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης του The Journal of Environmental Phsychology (2020).

Λίγος χρόνος, πολλά αποτελέσματα

 Δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το British Journal of Sports Medicine, το περπάτημα για 75 λεπτά την εβδομάδα (ο μισός χρόνος από αυτόν που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μπορεί ν’ αποτρέψει 1 στους 10 πρόωρους θανάτους. Αντίστοιχη μελέτη που έγινε στην Ισπανία έδειξε ότι το περπάτημα για 50 λεπτά την εβδομάδα μειώνει τη θνησιμότητα κατά 30%.

Αφού, όπως αποδεικνύεται, μια τόσο απλή δραστηριότητα μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, το μόνο που μένει να πούμε όλοι μας είναι: «Just Keep Walking!».