ΑρχικήEvergreenΤο ChatGPT μπορεί να διαγνώσει μια ασθένεια όπως ακριβώς κι ένας γιατρός

Το ChatGPT μπορεί να διαγνώσει μια ασθένεια όπως ακριβώς κι ένας γιατρός

Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη διάγνωση ασθενειών στα νοσοκομεία του μέλλοντος, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ταυτίστηκε με τους γιατρούς στις διαγνώσεις του, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να το χρησιμοποιούν αντί να επισκέπτονται τους ειδικούς.

Σκοπός, άλλωστε, της μελέτης ήταν να εξετάσει τη μελλοντική δυνατότητα αξιοποίησης του ChatGPT στη διάγνωση και όχι την αντικατάσταση των γιατρών από την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ChatGPT φυσικά δεν αποτελεί ιατρική συσκευή, αλλά βοηθητικό εργαλείο. 

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως έχει τις προδιαγραφές για να γίνει τα επόμενα χρόνια ένα μέσο διευκόλυνσης των γιατρών στις διαδικασίες της διάγνωσης. 

 «Σαν βοηθητικό εργαλείο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να φτιάξουν λίστες διαγνώσεων ή να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ειδικευόμενων ή των λιγότερο έμπειρων γιατρών», δηλώνει στο Euronews ο συγγραφέας της μελέτης Steef Kurstjens.

Η χρήση του ChatGPT στη διάγνωση ασθενών μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία. 

Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί άμεσα; 

Αν και η πρόσφατη μελέτη του νοσοκομείου Jeroen Bosch της Ολλανδίας αποδεικνύει πως το ChatGPT μπορεί ν’ αξιοποιηθεί για να εξυπηρετήσει την ιατρική, πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα. 

Ο Youri Yordanov του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου St. Antoine στο Παρίσι, υποστηρίζει πως η χρήση του ChatGPT από τους γιατρούς είναι κάτι από το οποίο απέχουμε πολύ ακόμα.

Ο ίδιος δηλώνει πως έχει ιδιαίτερη σημασία να μελετηθεί σε βάθος η τεχνολογία για να φανεί το πως ακριβώς μπορεί να βοηθήσει τόσο τους γιατρούς, όσο και τους ασθενείς. 

«Αναμένω περισσότερη έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα κι ελπίζω τελικά να καταφέρει να υποστηρίξει το έργο των εργαζόμενων της υγείας», λέει χαρακτηριστικά. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ