Ποιοι ετοιμάζουν το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα

11 mins read

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για τις μέρες του Πάσχα. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, τα «χοντρά» πρόστιμα ήταν ελάχιστα και, γενικά, μείναμε σπίτι, βιώνοντας μια διαφορετική Ανάσταση.

Ειδικά την Κυριακή, η εικόνα στους δρόμους θύμιζε…πόλη-φάντασμα, με ελάχιστους οδηγούς και διαβάτες, καθώς και τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά. 

 Η εικόνα ενθαρρύνει την κυβέρνηση, αλλά ένα πρώτο «ταμείο» θα γίνει προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Τότε, θα γίνουν και οι βασικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά θα ληφθούν και κάποιες πρώτες αποφάσεις, καθώς θα πρέπει σύντομα και οι πολίτες να ακούσουν ορισμένες περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το περίφημο «σχέδιο εξόδου».

Είναι σαφές ότι το να ανοίξουν μικρά εμπορικά καταστήματα είναι το πιο εύκολο, αλλά η διάρκεια εξέλιξης του σχεδίου, οι «φάσεις» του σχεδίου, αλλά και κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως π.χ. για τα σχολεία, είναι ακόμα υπό συζήτηση.  

 Μια επιτροπή, πάντως, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και με τη συμμετοχή των λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, του Ηλία Μόσιαλου αλλά και ορισμένων κομβικών υπουργών (Β. Κικίλιας, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Λιβάνιος κ.α.), συζητά τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά επεξεργασμένο.

Απαιτείται μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και προβλέψεις για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να τρέξει το άνοιγμα σε κάθε φάση του σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, ένας βασικός καμβάς υπάρχει, αλλά όχι ακόμα τελικό σχέδιο. 

 Αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να το έχει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου. Και, βεβαίως, από τις 27 Απριλίου δεν θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί των μετακινήσεων…

Facebook Comments