ΑρχικήΠολιτικήΧατζηβασιλείου σε Νταβούτογλου για Κύπρο: «Έχουμε εισβολή από το 1974 - Πρέπει...

Χατζηβασιλείου σε Νταβούτογλου για Κύπρο: «Έχουμε εισβολή από το 1974 – Πρέπει να αποδεχθείτε την πραγματικότητα»

Σφοδρή αντιπαράθεση για το Κυπριακό σημειώθηκε ανάμεσα στον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Τάσο Χατζηβασιλείου και τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια του 30th Annual Government Roundtable – Progress in an Age of Upheaval | Geopolitics – Growth – Technology του Economist Impact.

Η αντιπαράθεση σημειώθηκε, όταν ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την άποψη πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, με τον κ. Χατζηβασιλείου να τον διακόπτει ευγενικά επισημαίνοντάς του πως «πρόκειται περί εισβολής από το 1974».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιχείρησε δε, να μετακινήσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας πως η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους το 2004 αποτελεί τη ρίζα του αδιεξόδου, ενώ άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να είχε δεχθεί την ένταξη της Κύπρου όσο το ζήτημα παρέμενε ανοιχτό.

Παρά την παρέμβαση της συντονίστριας Joan Hoey, Europe consultant του EIU, η οποία επιχείρησε να επαναφέρει την τάξη στη συζήτηση, ο κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να επέμβει λέγοντας εκ νέου πως η «τουρκική παρουσία στην Κύπρο εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, όχι όπως η Ρωσία». Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών ωστόσο επανήλθε τονίζοντας με σαφήνεια την ελληνική θέση, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία πραγματοποίησε παράνομη εισβολή στην Κύπρο και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, χειροκροτούμενος από το κοινό.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτώμενος σχετικά νωρίτερα είχε εκφράσει τις ελληνικές θέσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός του casus belli αλλά και της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Διεύρυνσης της Ε.Ε. υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γ. Γεραπετρίτη ότι στόχος θα ήταν η ένταξη τουλάχιστον ενός νέου κράτους-μέλους, εφόσον καλύπτονται τα σχετικά κριτήρια, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες στον ευρωπαϊκό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αθήνα σταθερά επιθυμεί μια Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς η ίδια έχει ανανεώσει από το 2023 το ενδιαφέρον της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ