ΑρχικήΚόσμοςΠώς συντηρήθηκε το σώμα του Πάπα Φραγκίσκου για το λαϊκό προσκύνημα -...

Πώς συντηρήθηκε το σώμα του Πάπα Φραγκίσκου για το λαϊκό προσκύνημα – Τι είναι η θανατοπραξία

Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα το λαϊκό προσκύνημα για τον Πάπα Φραγκίσκου, ενώ η κηδεία του έχει οριστεί για αύριο Σάββατο 26 Απριλίου.

Πάνω από 128.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εδώ και τρεις μέρες για να δουν από κοντά το φέρετρο και να αποχαιρετήσουν τον Ποντίφικα, ενώ το Βατικανό έχει φροντίσει να κρατά τις πόρτες του ανοιχτές και κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να διαχειριστεί το αυξανόμενο πλήθος.

Ο ίδιος είχε επιθυμία να μην εκτεθεί το σώμα του σε καταπέλτη, ούτε μέσα στο συνηθισμένο τριπλό φέρετρο, ένα από κυπαρίσσι, ένα από μόλυβδο και ένα από δρυ, ως είθισται. Ως εκ τούτου, το σώμα του εκτίθεται σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο με επίστρωση από ψευδάργυρο, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της οστεοφορίας.

Υπεβλήθη σε θανατοπραξία

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με το Euronews έχει υποβληθεί στην τεχνική συντήρησης της θανατοπραξίας, προκειμένου να γίνει το λαϊκό προσκύνημα χωρίς να χρειαστούν πιο επεμβατικές μέθοδοι. Η θανατοπραξία δεν είναι ταρίχευση, αλλά μια τεχνική συντήρησης σώματος που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημόσια έκθεση σορών. Θεωρείται σύγχρονη εξέλιξη της ταρίχευσης η πρακτική αυτή, που ρυθμίζεται στην Ιταλία με νόμο του 2022 και διακρίνεται από τη χρήση λιγότερο επεμβατικών ουσιών που σέβονται περισσότερο το ανθρώπινο σώμα.

Αποτελείται από μια επεξεργασία υγιεινής-συντήρησης που επιβραδύνει τις διαδικασίες αποσύνθεσης, επιτρέποντας τη διατήρηση της φυσικής εμφάνισης του νεκρού για αρκετές ημέρες. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση συντηρητικών υγρών στο αρτηριακό σύστημα, την πλήρη απολύμανση του σώματος, το διορθωτικό μακιγιάζ και τη διευθέτηση των χεριών και του προσώπου ώστε να εξασφαλίζεται μια γαλήνια και συγκροτημένη εμφάνιση.

Οι ρίζες της χρήσης της θανατοπραξίας βρίσκονται στη μακρά παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα, οι Πάπες, για αιώνες υποβάλλονται σε συντηρητική θεραπεία, τόσο για πνευματικούς λόγους όσο και για πρακτικές ανάγκες, που σχετίζονται με τη δημόσια λατρεία και τη διάρκεια των νεκρικών τελετών. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν η ταρίχευση, μια πιο επεμβατική τεχνική που περιλαμβάνει την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων και τη χρήση ουσιών, όπως η φορμόλη και το οινόπνευμα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου σώματος, και ως εκ τούτου, η Εκκλησία υιοθέτησε πιο διακριτικές και σεβαστές μεθόδους, όπως η θανατοπραξία.