Αναταραχή στην ΕΕ για τον «αποστάτη των εμβολίων», Σεμπάστιαν Κούρτς

21 mins read

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η θέση που διατύπωσε σήμερα – αλλά εκπροσωπεί ήδη εδώ και καιρό – ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλαδή, να μην υπάρχει πλέον στο μέλλον αποκλειστική εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.
«Οι ανάγκες σε εμβόλια μόνον για την Αυστρία εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, και επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς”, αναφέρει σε τοποθέτηση του ο καγκελάριος».
Υπενθυμίζουμε ότι κοινή πορεία με αυτήν την Αυστρίας έχουν δηλώσει πως θα τηρήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να επισκεφθεί μεθαύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, το Ισραήλ, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, με στόχο μία στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω και της συμπαραγωγής δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος.
«Στο Ισραήλ θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι», είχε δηλώσει ήδη το Σαββατοκύριακο ο καγκελάριος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παράγουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα”, τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής».
Ο Καγκελάριος είχε απόψε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim.
Ως «φτηνό ελιγμό αποπροσανατολισμού από την αποτυχία του εγχώριου εμβολιασμού», σχολιάζει την επικείμενη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντρέας Σίντερ.
«Παρά τις όσες κριτικές για το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, μια κοινή προσέγγιση είναι ο σωστός τρόπος, και η ΕΕ μπορεί να καταπολεμήσει την κρίση του κορονοϊού τόσο αποτελεσματικά όσο το επιτρέπουν τα κράτη-μέλη της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως μεταδίδουν αυστριακά ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε ανοιχτά στην αυστριακή πρόθεση, σημειώνοντας «το ενδιαφέρον να μάθει από την Αυστρία, την Δανία και το Ισραήλ, και αυτό μπορεί να είναι προστιθέμενη αξία για την στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις ότι η Αυστρία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται μόνον από την ΕΕ, όπως φέρεται να ανακοίνωσε εκπρόσωπός της, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της με την ονομασία “Hera Incubator”, που στοχεύει στην ανακάλυψη των μεταλλαγμένων ιών, στην ταχεία ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων και στην επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ, η πρόταση χαιρετίστηκε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και είναι σημαντικό να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό.

Facebook Comments