ΑρχικήΚόσμοςΒρετανία: Κλείνουν χώροι εστίασης, θέατρα και κινηματογράφοι λόγω κορωνοϊού

Βρετανία: Κλείνουν χώροι εστίασης, θέατρα και κινηματογράφοι λόγω κορωνοϊού

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε το κλείσιμο των παμπ, των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων και των θεάτρων, ενισχύοντας τα μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «Λέμε στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείσουν απόψε μόλις κρίνουν ότι μπορούν να το κάνουν και να μην ανοίξουν αύριο», ενώ πρόσθεσε ότι δίνει την ίδια σύσταση στα «νυχτερινά κέντρα, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα γυμναστήρια και τα κέντρα αναψυχής».

Παράλληλα, σχεδόν όλη η Ευρώπη είναι σε καραντίνα στην προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικοί στη Βρετανία εκτιμούν ότι η απομόνωση των πολιτών θα πρέπει να διατηρηθεί για όλο το 2020.

Τα στοιχεία όμως του SAGE, που βγήκαν στη δημοσιότητα σε μορφή εγγράφου, αναφέρουν ότι τα μέτρα περιορισμού θα χρειαστεί να παραμείνουν σε ισχύ για πάνω από 6 μήνες. Οι αναφορές των επιστημόνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση, το κλείσιμο των σχολείων, η απομόνωση στα σπίτια σε συνδυασμό με την προστασία των ευπαθών ομάδων πρέπει να εφαρμοστούν για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να αποφέρουν επαρκή αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «Μια πολιτική εναλλαγής μεταξύ περιόδων με περισσότερο και λιγότερο αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για να διατηρηθεί ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο. Αυτό θα χρειαστεί να εφαρμοστεί για πάνω από έναν χρόνο».

Και συμπληρώνουν «Σύμφωνα με μια τέτοια στρατηγική, τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να μείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για 6 μήνες. Πιο αυστηρά μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο Λονδίνο, όπου η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη».

Θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες για την επίδραση των μέτρων στις μονάδες εντατικής θεραπείας, προσθέτουν οι ερευνητές. Στο έγγραφο του SAGE τονίζεται επίσης ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση, αναφέροντας ότι οι εγκαταστάσεις κρίσιμης φροντίδας θα είναι πιθανώς «συγκλονισμένες» διαφορετικά, διαφορετικά οι παροχές υγείας στις κλινικές περιπτώσεις θα κλονιστούν ανεπανόρθωτα.

Όμως, οι επιστήμονες δήλωσαν ακόμη ότι είναι ακόμη ασαφές εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική ομάδα έθεσε το βάρος της πίεσης στον πρωθυπουργό όσον αφορά τη συμπεριφορά και το επικοινωνιακό κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας.

Παρότι οι αντιδράσεις των Βρετανών είναι συγκεχυμένες κυρίως λόγω της αντίληψης που έχει η κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κυριαρχήσουν πράξεις αλτρουισμού, τις οποίες θα μπορούσε να προωθήσει και να καθοδηγήσει το κράτος.

Οι υπουργοί πρέπει να «παρέχουν σαφείς και διαφανείς λόγους για διαφορετικές στρατηγικές» με «σαφείς προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί η αντίδραση». Η κυβέρνηση συνιστάται να καλλιεργήσει μια αίσθηση κολεκτιβισμού, με μηνύματα που ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας και ότι «είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η απομόνωση των νοικοκυριών και το κλείσιμο σχολείων θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις φτωχότερες οικογένειες.

Χαρακτηριστικά είπαν «Για τις φτωχότερες οικογένειες, η απώλεια εισοδήματος και η αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών (θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, παράδοση τροφίμων κ.λπ.) θα συμβούν ταυτόχρονα με την απώλεια κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω σχολείων (δωρεάν σχολικά γεύματα κ.λπ.)».