ΑρχικήΚόσμοςCNN: Το Κατάρ απειλεί την ηγεσία της Χαμάς με απέλαση από τη...

CNN: Το Κατάρ απειλεί την ηγεσία της Χαμάς με απέλαση από τη Ντόχα αν δεν δεχτεί τη συμφωνία

Οι ΗΠΑ ασκούν πίεσεις στο Κατάρ, για να απειλήσει με απέλαση από τη Ντόχα τους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, αν δεν αποδεχθούν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε μέσα στην εβδομάδα με τον εμίρη του Κατάρ και να τον προέτρεψε να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα», έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί τη συμφωνία και θα πάψει να αποτελεί εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Οι Καταριανοί φέρονται να έχουν μεταφέρει το αίτημα της Ουάσινγκτον στην παλαιστινιακή οργάνωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τι δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς από την ηγεσία της οργάνωσης που βρίσκεται εκτός Γάζας, δήλωσε στην εφημερίδα «Haaretz» ότι δεν υπήρξε τέτοια απειλή και ότι η απέλαση των μελών της οργάνωσης από το Κατάρ «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη του προτεινόμενου περιγράμματος συμφωνίας θα ληφθεί από την ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επομένως «η απέλαση της ηγεσίας της οργάνωσης από τη Ντόχα δεν θα πετύχει τίποτα, αντίθετα θα σκληρύνει περισσότερο τη στάση της». Επίσης, είπε ότι σε περίπτωση απέλασης από τη Ντόχα, η ηγεσία της οργάνωσης μπορεί να μετακινηθεί στην Τουρκία, το Λίβανο ή την Τεχεράνη, «και τότε οι ΗΠΑ θα χάσουν μέρος από την επιρροή τους».