ΑρχικήΚόσμοςΈλον Μασκ: Άνδρας με εμφύτευμα της Neuralink παίζει σκάκι μόνο με τη...

Έλον Μασκ: Άνδρας με εμφύτευμα της Neuralink παίζει σκάκι μόνο με τη σκέψη (video)

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε ο Έλον Μασκ, ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει έναν τετραπληγικό άνδρα να παίζει σκάκι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, μόνο με την σκέψη του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του NDTV, ο 29χρονος Νόουλαντ Αρμπό είναι ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό του και στο βίντεo εμφανίζεται να επιδεικνύει τις νέες του δυνατότητες, μετακινώντας τον κέρσορα από την μία άκρη της σκακιέρας στην άλλη, ενώ η διαδικασία καταγράφεται από έναν μηχανικό.

 

 


Απαντώντας στις ερωτήσεις του μηχανικού της Neuralink σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας, o 29χρονος εξηγεί ότι προηγήθηκε μια διαδικασία εκπαίδευσης, κατά την οποία χρειάστηκε να μάθει να διαφοροποιεί τη φανταστική κίνηση από την απόπειρα κίνησης. «Στο ξεκίνημα προσπαθούσα να κουνήσω π.χ. το δεξί μου χέρι αριστερά, δεξιά, μπροστά, πίσω. Κι από εκεί, νομίζω ότι απλά έγινε διαισθητικό για εμένα να αρχίσω να φαντάζομαι τον κέρσορα να κινείται».

«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», είπε ο Αμπρο στο βίντεο που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Μασκ, αναφερόμενος στη διαδικασία εμφύτευσης. «Κυριολεκτικά βγήκα από το νοσοκομείο μια μέρα αργότερα, δεν έχω γνωστικές διαταραχές.

«Βασικά είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι», είπε ο Αμπρο, αναφερόμενος στο παιχνίδι Civilization VI, «όλοι μου δώσατε τη δυνατότητα να το κάνω ξανά και να παίξω για 8 ώρες συνεχόμενα».

Εξηγώντας την εμπειρία του με τη νέα τεχνολογία, ο Αμπρο είπε ότι «δεν είναι τέλεια» και «έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα».

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», πρόσθεσε.