ΑρχικήΚόσμοςΓάζα: Το Ισραήλ επεκτείνει την επίθεση στη Ράφα - Ο ΟΗΕ ψηφίζει...

Γάζα: Το Ισραήλ επεκτείνει την επίθεση στη Ράφα – Ο ΟΗΕ ψηφίζει για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την «επέκταση της περιοχής επιχειρήσεων» των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα.

Το Ισραήλ προχωρά στην κλιμάκωση των επιχειρήσεών του στη Ράφα, ενώ έχει ήδη περικυκλώσει το ανατολικό τμήμα της πόλης από όπου περίπου 110.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί, μετά τη σχετκή εντολή του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε «μπαράζ» εκρήξεων και πυροβολισμών στα ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης, ενόσω οι άμαχοι επιχειρούσαν να διαφύγουν.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σήμερα στο πρόγραμμα ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα που θα παραχωρεί νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και να καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει θετικά το αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ, μετά την πυρπόληση δύο φορές από δράστες της περιμετρικής της έδρας της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να «διώξουν τους υπεύθυνους για την επίθεση» τόνισε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Γκουτέρες: «Στην κόψη του ξυραφιού» η κατάσταση στη Ράφα

«Μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» θα μπορούσε να προκαλέσει μια χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την αναχώρηση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, των διαπραγματευτών του Ισραήλ και της Χαμάς από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο.

«Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και θα έβαζε τέλος στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους πληθυσμούς καθώς ο λιμός απειλεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στο Ναϊρόμπι. Η κατάσταση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας είναι «στην κόψη του ξυραφιού», πρόσθεσε.

«Έχουμε εμπλακεί ενεργά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επανάληψη της διέλευσης κρίσιμων προμηθειών -μεταξύ των οποίων καύσιμα για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη- μέσω των σημείων διέλευσης της Ράφας και του Κέρεμ Σαλόμ», είπε ο Γκουτέρες επαναλάμβάνοντας τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ