ΑρχικήΚόσμοςΓιατί η μηχανή της ρωσικής παραπληροφόρησης στόχευσε τους Γάλλους ψηφοφόρους

Γιατί η μηχανή της ρωσικής παραπληροφόρησης στόχευσε τους Γάλλους ψηφοφόρους

Για το Κρεμλίνο, η Εθνική Συσπείρωση μπορεί να ήταν ο προτιμότερος νικητής των γαλλικών εκλογών και η Μόσχα πιθανότατα προσπάθησε να βοηθήσει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων τους την Κυριακή.

Στις 9 Ιουνίου, η γαλλική ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» νίκησε το κόμμα του Μακρόν στις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Το κόμμα που ήταν παλαιότερα γνωστό ως «Εθνικό Μέτωπο» έχει ακολουθήσει ιστορικά μια λεπτή πολιτική φιλίας με το Κρεμλίνο: από τότε που ανέλαβε το κόμμα το 2011, η ηγέτιδα του Μαρίν Λεπέν έχει καλλιεργήσει δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστήριξε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία, το 2014.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην αποστολή όπλων μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο. Για το Κρεμλίνο, τόσο η Λεπέν όσο και ο Μπαρντέλα ήταν μια πολύ καλύτερη επιλογή για την Γαλλία από τον Μακρόν, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου. Επομένως η Μόσχα μπορεί να προσπάθησε να επηρεάσει την ψηφοφορία υπέρ τους.

Το Κρεμλίνο το έκανε προωθώντας τους στόχους της εκστρατείας παραπληροφόρησής του που ονομάστηκε Doppelgänger, που είχε σκοπό να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της Ουκρανίας μέσω της ενθάρρυνσης και της τροφοδότησης των ακροτήτων.

«Είναι μια κλασική ρωσική δραστηριότητα, το να προκαλεί διχασμό στην κοινωνία» είπε ο Ρος Μπέρλι συνιδρυτής του Centre for Information Resilience, Και σύμφωνα με τον ίδιο, η δραστηριότητα αυτή της Ρωσίας λειτουργεί.

«Αυτές οι ενέργειες είναι φθηνές και είναι αποτελεσματικές, δεν είναι μια τεράστια προσπάθεια όπως το να πρέπει να ξοδέψετε εκατομμύρια σε μια καμπάνια ψηφιακού μάρκετινγκ. Είναι πολύ φθηνότερο από αυτό».

Σε περισσότερες από 4.400 αναρτήσεις που συγκεντρώθηκαν από τα μέσα Νοεμβρίου από το antibot4navalny, βάσει αναλύσεων, η συμπεριφορά των ρωσικών bot, κυρίως στόχευαν το κοινό στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο αριθμός των εβδομαδιαίων αναρτήσεων κυμαινόταν από 100 έως 200, εκτός από την εβδομάδα της 5ης Μαΐου, όταν έπεσε σχεδόν στο μηδέν, έδειξαν τα στοιχεία. Εκείνη την εβδομάδα, ήταν όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.

Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που παρατηρήθηκαν εστίαζε στις Ευρωπαϊκές εκλογές και συνεχίστηκε αφού ο Μακρόν προκήρυξε τις αιφνιδιαστικές βουλευτικές εκλογές με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν.

Τα τρία τέταρτα των αναρτήσεων από την εβδομάδα πριν από τη ψηφοφορία του πρώτου γύρου της 30ης Ιουνίου, απευθύνονταν σε ένα γαλλικό κοινό που επικεντρώθηκε είτε στην κριτική του Μακρόν είτε στην ενίσχυση του Εθνικού Ράλι, διαπίστωσε ο antibot4navalny.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το BFMTV και το περιοδικό Le Point έχουν αλλοιωθεί με σκοπό να ασκούν κριτική στον Μακρόν και να την κάνουν να φαίνεται σαν μια κυρίαρχη άποψη.

«Οι ηγέτες μας δεν έχουν ιδέα πώς ζουν οι απλοί Γάλλοι, αλλά είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τη Γαλλία στο όνομα της βοήθειας για την Ουκρανία», έγραφε ένας τίτλος στις 25 Ιουνίου.

Αστέρια του Δαβίδ, ματωμένα αποτυπώματα χεριών και φέρετρα στον Πύργο του Άιφελ

Η διάλυση του κοινοβουλίου από τον Μακρόν και η έκκληση για αιφνιδιαστικές εκλογές επιδείνωσαν αυτό που ήταν ήδη ενεργό.

Οι ρωσικές εκστρατείες που σπέρνουν παραπληροφόρηση ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά έγιναν γνωστές τον περασμένο Οκτώβριο όταν περισσότερα από 1.000 bots που συνδέονται με τη Ρωσία μετέδωσαν φωτογραφίες με γκράφιτι «Stars of David» στο Παρίσι και τα προάστια του.

Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου, πέντε φέρετρα ανακαλύφθηκαν στον Πύργου του Άιφελ, γεμάτα με γύψο και καλυμμένα με μια γαλλική σημαία που έφερε τις λέξεις «Γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας», σύμφωνα με εγχώρια καταστήματα.

Οι τρεις άνδρες που συνελήφθησαν για το συγκεκριμένο κόλπο είχαν επαφή με έναν άνδρα που είναι ύποπτος ότι ήταν μέλος της ομάδας πίσω από τα ματωμένα αποτυπώματα χεριών, που είχαν δημιουργηθεί στο «wall of the righteous» ενός μνημείου για εκείνους που βοήθησαν στη διάσωση των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, αποκάλυψε ένα έγγραφο της τοπικής διεύθυνσης ασφαλείας για το συγκρότημα του Παρισιού (DSPAP), σύμφωνα με τη Le Monde.

Οι φωτογραφίες από αυτά τα γεγονότα διαδώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ψεύτικους λογαριασμούς που συνδέονται με ρωσικούς ιστότοπους παραπληροφόρησης, είπαν ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ενέπλεξαν τον Σεργκέι Κιριγιένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κρεμλίνου, ως υπεύθυνο της επιχείρησης.

Η ιδέα πίσω από τις κινήσεις αυτές ήταν να ανταγωνιστούν και να εξοργίσουν τον μέσο πολίτη: καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ξεκίνησε μετά την τρομοκρατική επίθεση της τελευταίας στις 7 Οκτωβρίου, οι ένοχοι βασίστηκαν στους φόβους για αύξηση του αντισημιτισμού σχεδιάζοντας τα αστέρια του Δαβίδ σε τοίχους.

Το Παρίσι στα όπλα

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι αυτό που αντιμετώπιζε το 2024 προερχόταν και πάλι από τη Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ είπε σε δημόσια ομιλία του ότι μια γαλλική κρατική υπηρεσία ανακάλυψε ένα δίκτυο 193 ρωσικών ιστοσελίδων, που διέδιδαν προπαγάνδα πριν από τις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποίησε ότι η χώρα «κατακλύζεται από προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» πριν από την ψηφοφορία.

Τον περασμένο μήνα, το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ) και το Κέντρο Ρυμούλκησης αποκάλυψαν μια άλλη επιχείρηση επιρροής που σχετίζεται με το Κρεμλίνο, που κυκλοφόρησε έναν γαλλόφωνο ιστότοπο, τον «Verite Cachee», ως πηγή ρωσικού τύπου deepfake βίντεο και άλλου περιεχομένου που προοριζόταν να επηρεάσει τους Γάλλους, με γνώμη κατά της Ουκρανίας.

Ένα deepfake βίντεο έδειχνε την πρώτη κυρία της Ουκρανίας την Ολένα Ζελένσκα να αγοράζει ένα ολοκαίνουργιο σπορ αυτοκίνητο Bugatti Tourbillon για 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το βίντεο και η υποτιθέμενη απόδειξη αγοράς που δημοσιεύτηκε στο Verite Cachee αποδείχθηκαν ψευδή.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ζελένσκα και τον σύζυγό της, Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για επιπόλαιες δαπάνες και συσσώρευση τεράστιας περιουσίας. Κανένας από τους ισχυρισμούς δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι είναι αληθινός.

Αυτός ο ιστότοπος και ένας άλλος που ονομάζεται «France en Colere» ιδρύθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Μακρόν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές.

Το μπαράζ των ψεύτικων ειδήσεων στόχευσε επίσης τον γαλλικό στρατό και τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, όπως η πρόκληση υποτιθέμενης επιδημίας φυματίωσης, με την ασθένεια να μεταφέρεται από Ουκρανούς που έρχονται στη Γαλλία.

Περισσότερες πλατφόρμες, περισσότερα προβλήματα

Τον Μάρτιο, οι τσεχικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στον ιστότοπο Voice of Europe που εδρεύει στην Πράγα για διάδοση προπαγάνδας στο Κρεμλίνο. Ο ιστότοπος φέρεται να χρησιμοποιούσε την επιρροή ως επί το πλείστον ακροδεξιών, φιλορώσων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στην εκπομπή. Δύο από τα στελέχη του καναλιού, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, μακροχρόνιου συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επλήγησαν επίσης με κυρώσεις.

Οι συνέπειες του σκανδάλου, που ονομάστηκε «Russiagate», οδήγησαν στην αποβολή του γερμανικού ακροδεξιού AfD από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Identity and Democracy (ID), ενώ το κόμμα απέλυσε τον πρώην ευρωβουλευτή Maximilian Krah ως κύριο υποψήφιο στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές.

Μετά τις κυρώσεις των Βρυξελλών κατά του Voice of Europe, εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως η Meta και η Google έχουν αφαιρέσει τα κανάλια της από τις πλατφόρμες τους.

Ωστόσο, το δίκτυο παραμένει ενεργό σε πλατφόρμες όπως το Telegram και το X και έχει καταφέρει ακόμη και να επαναφέρει τον ιστότοπό του.

Οι ρωσικής κατασκευής πλατφόρμες Telegram και VKontakte – η ρωσική έκδοση του Facebook – χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάδοση και την ταχύτητα στην παραπληροφόρηση, υποδεικνύοντας περαιτέρω τη συμμετοχή της Μόσχας.

Το Telegram έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για το ότι ανοίγεται σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο, με την Anti-Defamation League να το χαρακτηρίζει ως «ασφαλές καταφύγιο» των λευκών υπέρμαχων.