ΑρχικήΚόσμοςGuardian: Σε κρίση η Ακρόπολη λόγω υπερ-τουρισμού - Έρχονται μέτρα από τη...

Guardian: Σε κρίση η Ακρόπολη λόγω υπερ-τουρισμού – Έρχονται μέτρα από τη Μενδώνη

«Είναι επίσημο: περισσότερο από 25 αιώνες μετά την κατασκευή της και σχεδόν 200 χρόνια αφότου άρχισε να προσελκύει τουρίστες, η Ακρόπολη θα υιοθετήσει πολιτικές για τον έλεγχο του πλήθους για να απαλύνει την σύγχρονη μάστιγα του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών».

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του, o Observer και αναπαράγεται από τον Guardian, υπό τον τίτλο «Κρίση, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών κατακλύζει τον ελληνικό θησαυρό».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου ουρές, δραματική αύξηση των περιηγητών μετά την πανδημία του Covid-19 και απείθαρχες καταστάσεις» που έχουν ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

«Τα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το τέλος του μήνα», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Λίνα Μενδώνη. «Οι επισκέψεις μόνο τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με το 2019».

Ένα σύστημα χρονοθυρίδων, σημεία εισόδου ταχείας λωρίδας για οργανωμένες ομάδες τουριστών και ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων είναι μεταξύ των μέτρων που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της συμφόρησης των επισκεπτών.

 

 

 

Η Ακρόπολη προσελκύει περισσότερους από 17.000 ανθρώπους καθημερινά – μια αποτύπωση του υπερ-τουρισμού που έχει επηρεάσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Μόλις εφαρμοστούν τα μέτρα αναμένεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τεράστιων ουρών που επιδεινώθηκε από την άφιξη τεράστιων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά.

 

«Στο παρελθόν αυτά τα κρουαζιερόπλοια είχαν την δυνατότητα να μεταφέρουν μερικές χιλιάδες ανθρώπους, τον πληθυσμό ενός μεγάλου χωριού», δήλωσε ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ενώσεων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, που χαιρέτισε τα μέτρα. «Τώρα τα πλοία είναι τόσο μεγάλα που έχουν το μέγεθος μιας μικρής πολιτείας και τουλάχιστον το 30% όλων αυτών των επιβατών έχουν προαγοράσει εισιτήρια για να επισκεφθούν την Ακρόπολη».

Οι ξεναγοί που εργάζονται στην Ακρόπολη μιλούν, όλο και περισσότερο, για ανθρώπους που λιποθυμούν στη ζέστη.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες «να βρεθεί τρόπος να δημιουργηθούν σκίαστρα σε σημεία που δεν θεωρούνται ευαίσθητα».

Η υπουργός Πολιτισμού έθεσε το θέμα περαιτέρω παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη διεύρυνση της πύλης εισόδου. «Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες από μία εισόδους (στους ναούς). Κατά την άποψή μου η λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού στην είσοδο είναι η διεύρυνση των Προπυλαίων. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα Προπύλαια, αλλά μπορούμε να τα διευρύνουμε», είπε η κ. Μενδώνη.

Ο Μανώλης Κορρές, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης δήλωσε στον  Observer  ότι οι εργασίες δεν θα χρειαστούν πάνω από 10 μήνες, με καλή προετοιμασία«Πρότεινα πολλές φορές την αποκατάσταση της ρωμαϊκής κλίμακας στην περιοχή και ουδέποτε για τη διευκόλυνση του αριθμού των επισκεπτών», είπε ο καθηγητής, που έχει κάνει μελέτες για τη διεύρυνση της μνημειακής εισόδου και την αναμόρφωσή της με βάση την αρχική της μορφή.