ΑρχικήΚόσμοςΗΠΑ: Υπό έρευνα ο γιατρός που χορηγούσε ιβερμεκτίνη σε κρατουμένους

ΗΠΑ: Υπό έρευνα ο γιατρός που χορηγούσε ιβερμεκτίνη σε κρατουμένους

Το Ιατρικό Συμβούλιο του Αρκάνσας διερευνά τον Δρ Ρόμπερτ Κάρας για τη συνταγογράφηση ενός αντιπαρασιτικού φαρμάκου σε «χιλιάδες» ασθενείς-συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων σε φυλακή του Αρκάνσας-ως μέθοδο θεραπείας για τον κορωνοϊό, παρόλο που ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) δεν εγκρίνει το χρήση του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι η περιβόητη ιβερμεκτίνη και έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση από ανθρώπους και ζώα. Ώστοσο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων, κυρίως στα ζώα. Ο FDΑ, μάλιστα, έχει δηλώσει σχετικά με το φάρμακο ότι, «η χρήση οποιασδήποτε θεραπείας για τον COVID-19 που δεν είναι εγκεκριμένη από τον FDA, εκτός εάν αποτελεί μέρος μιας κλινικής δοκιμής, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη»

Σύμφωνα με τον FDA, οι παρενέργειες για το φάρμακο περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, ναυτία και έμετο. «Δεν είσαι άλογο. Δεν είσαι αγελάδα. Σοβαρά, όλοι. Σταματήστε το», έγραψε στο Twitter ο FDA .

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έστειλαν επίσης μια ειδοποίηση την Πέμπτη, προειδοποιώντας τους γιατρούς για την αύξηση των αναφορών σε κέντρα δηλητηριάσεων σοβαρών ασθενειών που προκαλούνται σε άτομα που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο αποπαρασίτωσης.

Ο Κάρας είπε στον τηλεοπτικό σταθμό KFSM ότι είχε περάσει δύο φορές τον κορωνοϊό και ότι πήρε και ο ίδιος το φάρμακο, καθώς και ότι ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο να χορηγεί το φάρμακο σε κρατούμενους στη φυλακή της κομητείας Ουάσινγκτον (Αρκ.). Είπε, επίσης, ότι το έδωσε σε μέλη της οικογένειάς του και σε «χιλιάδες» άλλους.

«Το έχω δώσει στη μαμά μου πριν εμβολιαστεί», είπε ο Κάρας. «Η θετή μου μητέρα, τα πεθερικά μου, η αδερφή μου, τα παιδιά της αδερφής μου, χιλιάδες ασθενείς που έχουμε θεραπεύσει με αυτό. Δεν έχουμε δει επικίνδυνες παρενέργειες από αυτό.»

Σύμφωνα με το CNN , η ειρηνοδίκης Εύα Μάντισον είπε σε ακρόαση του προϋπολογισμού της κομητείας στο Φαγιέτβιλ την Τρίτη ότι ένας υπάλληλος της κομητείας, της είπε ότι ο γιατρός της φυλακής συνταγογραφούσε ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Σε ξεχωριστή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Associated Press την Πέμπτη, ο Kάρας διευκρίνισε ότι το έχει συνταγογραφήσει σε κρατούμενους και ασθενείς  που είναι πολύ άρρωστοι με κορωνοϊό, από τα τέλη του 2020.

«Δεν έχω την πολυτέλεια να διεξάγω τη δική μου κλινική δοκιμή ή μελέτη και δεν προσπαθώ να το κάνω», έγραψε ο Κάρας στο AP. «Προσπαθώ να αποτρέψω τον θάνατο και τις σοβαρές ασθένειες».

Οι φαρμακευτικές συνταγές για ιβερμεκτίνη έχουν αυξηθεί κατά πολύ αυτό το καλοκαίρι, φτάνοντας σε περισσότερες από 88.000 συνταγές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια αύξηση 24 φορές σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το CDC.

«Κανείς – συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων – δεν πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικούς πειραματισμούς» , δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Holly Dickson, διευθύντρια του ACLU του Αρκάνσας .

Παρακολουθήστε εδώ: 

Με πληροφορίες από: CNN, Associated Press