ΑρχικήΚόσμοςΗΠΑ: Επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια Μασαχουσέτης και Πενσιλβάνια

ΗΠΑ: Επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια Μασαχουσέτης και Πενσιλβάνια

Σε καταυλισμούς των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας των ΗΠΑ, επενέβη η αστυνομία.

«Κατόπιν αιτήματός μου, πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, ο καταυλισμός στην πρασιά Κρέσγκι διαλύθηκε. Τα άτομα που βρίσκονταν στον καταυλισμό εκείνη τη στιγμή είχαν προειδοποιηθεί τέσσερις φορές ότι θα έπρεπε είτε να φύγουν είτε να προετοιμαστούν ότι θα συλληφθούν», ανέφερε η Σάλι Κόρνμπλουθ, η πρόεδρος του ΜΙΤ, κοντά στη Βοστόνη. «Οι 10 που απέμειναν δεν αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους και οδηγήθηκαν ησύχως εκτός του καταυλισμού από αστυνομικούς του ΜΙΤ και στη συνέχεια εκτός του πανεπιστημίου για να δώσουν τα στοιχεία τους» στην αστυνομία, πρόσθεσε, επικαλούμενη τις «εντάσεις» που οδήγησαν σε αυτή την «έσχατη» λύση.

Η φοιτητική οργάνωση Συνασπισμός Κατά του Απαρτχάιντ του ΜΙΤ κατήγγειλε την αστυνομική επιχείρηση. «Το ΜΙΤ συλλαμβάνει φοιτητές (…) από τις 4 το πρωί. Σάρωσαν όλον τον καταυλισμό» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Instagram. Και, απευθυνόμενη στη διοίκηση του ιδρύματος, πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα. Θα επιστρέψουμε».

 

Ένας παρόμοιος καταυλισμός στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, στη Φιλαδέλφεια, διαλύθηκε επίσης από αστυνομικούς πριν από τα ξημερώματα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες αστυνομικοί, με πλήρη εξάρτυση, πήγαν στον χώρο και έδωσαν στους ακτιβιστές διορία δύο λεπτών για να φύγουν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα συλληφθούν, ανέφερε το NBC10. Στη συνέχεια, απομάκρυναν περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν σχηματίσει αλυσίδα γύρω από το άγαλμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου.


Τα αμερικανικά πανεπιστήμια συγκλονίζονται εδώ και εβδομάδες από κινητοποιήσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των πανεπιστημίων καλούν την αστυνομία να διαλύσει τους καταυλισμούς και να απομακρύνει διά της βίας τους διαδηλωτές.