Αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς σε σχέση με το μεταναστευτικό πήρε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να σκεφτούμε το όλο θέμα ευρωπαϊκά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια δείπνου με μετανάστες σε συριακό εστιατόριο του Βερολίνου, το οποίο ήταν μάλιστα δική της πρωτοβουλία, 10 χρόνια μετά την περίφημη φράση της «θα τα καταφέρουμε».
Οι συνδαιτημόνες της ήρθαν στη Γερμανία κατά την προσφυγική κρίση του 2015 και πολλοί από αυτούς έχουν πλέον και γερμανική υπηκοότητα. «Εάν κάποιος στα σύνορά μας δηλώσει ότι θα ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να υποβληθεί στη σχετική νομική διαδικασία, έστω εκεί, στα σύνορα. Έτσι αντιλαμβάνομαι το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε η πρώην καγκελάριος, σε μια ευθεία αναφορά στις επιτόπου απορρίψεις στα σύνορα.
Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε ακόμη να μην επιτραπεί στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να καθοδηγεί την πολιτική μετανάστευσης. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για την AfD και μετά να υιοθετούμε την ατζέντα τους. Ναι, να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, αλλά πρέπει και να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τις αξίες μας», δήλωσε.