ΑρχικήΚόσμοςΜπενιαμίν Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αποφασίσει μόνο του για το πως θα...

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα αποφασίσει μόνο του για το πως θα κινηθεί – Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αμυνθούμε

 O Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως  «θα λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», όσον αφορά τις εκκλήσεις της Δύσης για αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, έκανε σαφές ότι το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ενώ τους ευχαρίστησε για την βοήθεια που έχουν προσφέρει στο Τελ Αβίβ.

«Οι σύμμαχοί μας προχωρούν σε διάφορες προτάσεις και συμβουλές, το εκτιμώ, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας» συμπλήρωσε.

Χέρτσογκ: Το Ιράν επιδιώκει να υπονομεύσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή

Ο αρχηγός του ισραηλινού κράτους, Ισαάκ Χέρτσογκ, κάλεσε νωρίτερα «όλο τον κόσμο» να αντικρούσει την απειλή που θέτει το «καθεστώς» της Τεχεράνης, στη διάρκεια συνάντησεων με τον Βρετανό και τη Γερμανίδα υπουργούς Εξωτερικών που είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να εργαστεί επιτακτικά και αποφασιστικά εναντίον της απειλής που θέτει το ιρανικό καθεστώς, το οποίο επιδιώκει να υπονομεύσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στο X.

Ο ίδιος είπε πως είχε μια πολύ «ζεστή συζήτηση» με τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και με την Αναλένα Μπέρμποκ, τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών που επισκέπτονται το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιείται την επομένη της έκκλησης για «ψυχραιμία» που απηύθυνε στο Ισραήλ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υπογράμμισε πως μια κλιμάκωση δεν θα ήταν «προς όφελος κανενός».

Η Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε από την πλευρά της χθες, Τρίτη, υπέρ νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την «πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας» είπε επίσης πως ήθελε να συζητήσει με τους ηγέτες του τρόπους «να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση».

Οι Βρετανοί ζητούν συντονισμένες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Ισραήλ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως είναι σαφές ότι το Ισραήλ έλαβε την απόφαση να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα διενεργηθεί με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει την κλιμάκωση.

«Είναι σαφές πως οι Ισραηλινοί λαμβάνουν απόφαση να δράσουν», δήλωσε ο Κάμερον. «Ελπίζουμε να το κάνουν με τρόπο που θα κάνει το λιγότερο δυνατό για να κλιμακωθεί αυτό».

«Η Βρετανία θέλει να δει συντονισμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δοθεί ένα σαφές αδιαμφισβήτητο μήνυμα από την G7» (την Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών), είπε.