Ο Γιαν Φαμπρ, που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση

11 mins read

Ο βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ, ο οποίος δικάσθηκε κατηγορούμενος για βία, παρενόχληση, σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή της αιδούς στην εργασία από τις χορεύτριες του θιάσου του που κατήγγειλαν τις πράξεις του με ανοικτή επιστολή το 2018, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή από δικαστήριο της Αμβέρσας.

Κατά την διάρκεια της δίκης, οι ενάγουσες περιέγραψαν τον Γιαν Φαμπρ ως άνθρωπο τυραννικό, που ταπείνωνε συστηματικά τις χορεύτριες και εξασκούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον τους. Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινής 3ετούς φυλάκισης, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, καθώς τα γεγονότα αφορούσαν την περίοδο 2002-2018, ενώ απορρίφθηκαν οι κατηγορίες των έξι από τα ένδεκα καταγγέλλοντα θύματα.

Έργα και ημέρες του Γιαν Φαμπρ επί ΣΥΡΙΖΑ

Για χατίρι του Γιαν Φαμπρ, ο ΣΥΡΙΖΑ κόντεψε την άνοιξη του 2016 να τα σπάσει με ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είχε φέρει στην Αθήνα τον Γιαν Φαμπρ για να του αναθέσει τη διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες από την ανακοίνωση του προγράμματος είχαν ξεσηκωθεί όλοι εναντίον του, καθώς η «πρότασή» του να φέρει κατά πλειονότητα βελγικές παραγωγές στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ως εισαγόμενη αποικιοκρατία.

Δεν ήταν πολλοί, τότε, που είχαν επισημάνει το καλλιτεχνικό του παρελθόν. Την παράσταση με τα όπως ονομάστηκαν «παλλόμενα πέη» επί σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (οι χορευτές να περιφέρονται ολόγυμνοι). Τους βασανισμούς ζώων προκειμένου να βγάλει το επιθυμητό για εκείνον καλλιτεχνικό (😉 αποτέλεσμα. Τέλος, τις κατηγορίες πως είχε παρεκκλίνουσα συμπεριφορά.

Facebook Comments