ΑρχικήΚόσμοςΌλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ευρωκοινοβουλίου- Αναμένονται διεθνή εντάλματα σύλληψης

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ευρωκοινοβουλίου- Αναμένονται διεθνή εντάλματα σύλληψης

Πολιτικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα έχει η υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές αρχές, οι οποίες την Παρασκευή προχώρησαν σε συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο Φ.Τ., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι και νυν συνεργάτης του S&D, αλλά και σύντροφος της ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Εύας Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ανακρίνεται από τις αρχές ως ύποπτη για υπόθεση θέση διαφθοράς με το Κατάρ, ενώ διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την ευρω-ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

 

 

Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22/11) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ.


Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει την αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Πέραν του Φ.Τ. και του Παντσέρι, συνελήφθη επίσης ο Λούκα Βισεντίνι, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). «Η ITUC γνωρίζει τις αναφορές των ΜΜΕ σχετικά με κατηγορίες που αφορούν άτομα σχετιζόμενα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ITUC δεν σχολιάζει περαιτέρω επ’ αυτού του ζητήματος προς το παρόν, εν αναμονή επιπλέον πληροφοριών», ανέφερε η Συνομοσπονδία μέσω δημοσίευσης στην ιστοσελίδα της.

Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, αναμένονται διεθνή εντάλματα σύλληψης τις επόμενες ώρες.

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ανέκτησε 600.000 ευρώ μετρητά και προχώρησε στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Η ανακοίνωση δεν αποκαλύπτει τη χώρα που εμπλέκεται στην υπόθεση και αναφέρει τα εξής:

«Εδώ και αρκετούς μήνες, ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονταν πως μια χώρα του Περσικού Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτα μέρη με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.