ΑρχικήΕπικαιρότηταΟλυμπιακοί Αγώνες 2024- Παρίσι: Τα έντονα ελληνικά στοιχεία στα μετάλλια (photos)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024- Παρίσι: Τα έντονα ελληνικά στοιχεία στα μετάλλια (photos)

Η μία πλευρά τους έχει το Παρίσι στο κέντρο, ενώ η άλλη απεικονίζει στο κέντρο τη θεά Νίκη και αριστερά την Ακρόπολη.

Κάθε μετάλλιο των Αγώνων έχει στολιστεί με ένα πρωτότυπο κομμάτι του Πύργου του Άιφελ. Το Παρίσι εργάστηκε στο σχεδιασμό του μεταλλίου με τη Chaumet, μια εταιρεία του Ομίλου LVMH που είναι βασικός χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Athletes-medals

Η κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Αγώνες μπορεί να αλλάξει μια ζωή. Η Επιτροπή Αθλητών 2024 στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Martin Fourcade, συμμετείχε στην αναζήτηση μιας ιδέας που θα συμβολίζει την ταυτότητα των επόμενων Αγώνων. Η νικητήρια ιδέα ήταν μια προφανής επιλογή: να συσχετιστεί το εμβληματικό μνημείο της Γαλλίας και του Παρισιού —τον Πύργο του Άιφελ— με το πιο διάσημο αντικείμενο των Αγώνων: το μετάλλιο.

Ορισμένα μεταλλικά στοιχεία έχουν αφαιρεθεί οριστικά όμως διατηρήθηκαν. Για τους Αγώνες η υπεύθυνη εταιρεία λειτουργίας του Πύργου του Άιφελ επέτρεψε σε αυτά τα αυθεντικά κομμάτια της ιστορίας του Παρισιού και της Γαλλίας να ξαναβρούν τη χαμένη τους δόξα.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

Το Παρίσι 2024 κάλεσε τον κοσμηματοπώλη της LVMH Chaumet να σχεδιάσει τα μετάλλια. Παγκοσμίως γνωστός για τη δεξιοτεχνία του, ο Chaumet έχει μετατρέψει το μετάλλιο σε ένα πραγματικό κόσμημα, με μια κατασκευή που σχεδιάστηκε με τρεις πηγές έμπνευσης: το εξάγωνο, τη λάμψη και το στολισμό πολύτιμων λίθων.

image

Το εξάγωνο

Το αρχικό κομμάτι από σίδερο του Πύργου του Άιφελ σχηματίζεται σε ένα εξάγωνο – το γεωμετρικό σχήμα της ίδιας της Γαλλίας. Αυτό το σύμβολο είναι μια υπενθύμιση της δέσμευσης ολόκληρου του έθνους στην παράδοση ιστορικών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το σίδερο καθαρίστηκε ώστε να εμφανιστεί το αρχικό του χρώμα. Μπήκε στο κέντρο και εκεί τυπώθηκε με το έμβλημα των Αγώνων του Παρισιού 2024.

Ακτινοβολία

Στην ίδια πλευρά του μεταλλίου, λεπτές γραμμές προβάλλουν προς τα έξω σε τακτά χρονικά διαστήματα γύρω από το σιδερένιο εξάγωνο. Ανάγλυφες και όχι χαραγμένες, αυτές οι γραμμές γίνουν ένταση και λάμψη σε ένα μετάλλιο που απέχει πολύ από το να είναι «ήσυχο». Αυτή η δημιουργική ιδέα ενσαρκώνει τόσο τη λάμψη της Γαλλίας στον κόσμο όσο και τις λαμπερές επιδόσεις των αθλητών στους Αγώνες.

Ρύθμιση του πολύτιμου λίθου

Paris2024-MEDAILLES-closeup_clou-OR-4-5-scaled

Για να συγκεντρωθούν οι εικόνες του Πύργου του Άιφελ και το μετάλλιο των Αγώνων, χρειαζόταν μια εξίσου συμβολική χειροτεχνία. Χάρη στη δημιουργικότητα της LVMH και του Οίκου Chaumet, το μετάλλιο είναι επικαλυμμένο με ένα κομμάτι σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ. Έξι μεταλλικά εξαρτήματα —ένα για το καθένα χρησιμοποιούνται για τη στερέωση του εξαγώνου στη θέση του. Αυτή η επικάλυψη είναι δυνατή λόγω του ελαφρώς κοίλου σχήματος του μεταλλίου, το οποίο προσθέτει βάθος στο σχέδιο κάθε πλευράς. Για το Παρίσι 2024, επιλέχθηκε για το σκηνικό το χαρακτηριστικό σχήμα «Clous de Paris» που μοιάζει με τα περίφημα πριτσίνια του Πύργου του Άιφελ.

Σύνδεση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών μεταλλίων

para-tour-effeil-scaled

Μετά την αποκάλυψη ενός ενιαίου εμβλήματος, μιας κοινής όψης και μιας κοινής δάδας, το Παρίσι 2024 συνεχίζει τη φιλοδοξία του να φέρει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες πιο κοντά. Έτσι, τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια μοιράζονται τη μία πλευρά με το ίδιο σχέδιο: την πλευρά που είναι επενδυμένη με το σίδερο του Πύργου του Άιφελ.

Ο Πύργος του Άιφελ έχει επίσης εμπνεύσει το μοναδικό σχέδιο για την κορδέλα των μεταλλίων. Για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, οι κορδέλες των μεταλλίων κοσμούνται με το δικτυωτό έργο του Πύργου του Άιφελ. Οι κορδέλες των Ολυμπιακών μεταλλίων θα είναι σκούρο μπλε, ενώ αυτές των παραολυμπιακών μεταλλίων θα είναι βαθύ κόκκινο — ένας συνδυασμός των δύο πρώτων στρώσεων χρώματος («κόκκινο της Βενετίας» και «κόκκινο-καφέ») που χρησιμοποιήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ.

ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

Όπως σε κάθε έκδοση των Αγώνων, η πίσω πλευρά του Ολυμπιακού μεταλλίου αφηγείται την ιστορία της αναγέννησης των Αγώνων στην Ελλάδα, μια διασκευή που εισήχθη της θεάς της νίκης και του σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 σχεδιασμένη από την Έλενα Βότση.

Παραδοσιακό χαρακτηριστικό των μεταλλίων από το 2004, η θεά της νίκης Αθηνά Νίκη αναπαρίσταται στο προσκήνιο, που αναδύεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο που έγινε μάρτυρας της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

Η Ακρόπολη της Αθήνας, ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό των Ολυμπιακών μεταλλίων, συνοδεύεται από τον Πύργο του Άιφελ για πρώτη φορά στο σχέδιο Παρίσι 2024. Με αυτόν τον τρόπο αντιπροσωπεύεται η έμπνευση των αρχαίων Αγώνων στην Ελλάδα, η γαλλική προέλευση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και η επόμενη έκδοσή τους στο Παρίσι.

Η πίσω όψη των παραολυμπιακών μεταλλίων είναι μια αντανάκλαση του Παρισιού 2024 και των δημιουργικών επιλογών του Chaumet. Μια γραφική αναπαράσταση του Πύργου του Άιφελ από μια ανοδική προοπτική θα δώσει στους Ολυμπιονίκες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον Πύργο του Άιφελ από μια σπάνια οπτική γωνία.

Οι λέξεις «Παρίσι» και «2024» στα πόδια του Πύργου γραμμένα σε γενική γραφή Braille, τη συμβολική γλώσσα της προσβασιμότητας και μια αναφορά στον Γάλλο εφευρέτη του, Louis Braille. Για να μπορούν οι αθλητές με προβλήματα όρασης να αισθάνονται τη διαφορά μεταξύ των μεταλλίων, οι παύλες είναι χαραγμένες στην άκρη: I για το χρυσό, II για το ασήμι και III για το χάλκινο.