ΑρχικήΚόσμοςΟλυμπιακοί Αγώνες: Η δήμαρχος του Παρισιού θέλει αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η δήμαρχος του Παρισιού θέλει αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών

Η Αν Ινταλγκό τόνισε πως «Δεν μπορούμε να ενεργούμε σαν να μην υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Την ελπίδα ότι θα απαγορευθεί η συμμετοχή Ρώσων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στην τελετή έναρξης, εξέφρασε την Τετάρτη η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

«Δεν μπορούμε να ενεργούμε σαν να μην υπήρχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε η δήμαρχος, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε σαν να μην ήταν ο Πούτιν ένας δικτάτορας που σήμερα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε η Ινταλγκό.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όσα έχει αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση ως ουδέτεροι, χωρίς σημαίες, εμβλήματα ή ύμνους.

Η ΔΟΕ, η οποία είναι αρμόδια για αυτά τα θέματα, θα συζητήσει σε επόμενη συνεδρίασή της το ζήτημα της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στην τελετή έναρξης. «Προτιμώ να μην έρθουν καθόλου», υπογράμμισε η δήμαρχος.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης.

«Eυπρόσδεκτοι οι Ισραηλινοί αθλητές»

Στην ίδια συνέντευξη, η Αν Ινταλγκό ανέφερε πως σε αντίθεση με τους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι Ισραηλινοί αθλητές θα πρέπει να είναι πλήρως ευπρόσδεκτοι.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται, η Χινταλγκό είπε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τη Ρωσία.

«Η επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ σε σχέση με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες αποκλείεται», είπε, «επειδή το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία». Υπενθυμίζεται πως η ΔΟΕ δεν έχει θέσει κανένα όριο στη συμμετοχή Ισραηλινών αθλητών.

Τέλος, η δήμαρχος του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πραγματοποιηθεί τελετή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης εναντίον Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.