ΑρχικήΚόσμοςΠρόταση Μακρόν για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» με συμμετοχή Βρετανίας - Ουκρανίας

Πρόταση Μακρόν για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» με συμμετοχή Βρετανίας – Ουκρανίας

Μία πρόταση για την ανανέωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης παρουσίασε χθες στο Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη δημιουργία μιας νέας «πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας» που θα δίνει τη δυνατότητα σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ουκρανία και η Βρετανία, να ενταχθούν στις «ευρωπαϊκές βασικές αξίες».

Ο νέος οργανισμός θα περιλαμβάνει τόσο μέλη της ΕΕ όσο και μη μέλη, χωρίς ωστόσο, να είναι σαφές πώς θα λειτουργεί. Αλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρουσίασε λεπτομέρειες του σχεδίου του.

Ο Μακρόν τόνισε ότι «η νόμιμη φιλοδοξία» του λαού της Ουκρανίας, «όπως κι εκείνων στη Μολδαβία και τη Γεωργία για ένταξη στην ΕΕ μας καλεί να αναστοχαστούμε τη γεωγραφία και την οργάνωση της ηπείρου μας. Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας», είπε ο Μακρόν. Αλλά ενώ εξέφραζε την αλληλεγγύη του για την Ουκρανία, που ελπίζει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ταυτόχρονα φάνηκε να μετριάζει τις ελπίδες του Κιέβου. «Ακόμα κι αν τους δίναμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να τους επιτραπεί η ένταξη θα διαρκούσε αρκετά χρόνια -στην πραγματικότητα πιθανώς δεκαετίες».

Αντί αλλαγής στα αυστηρά πρότυπα ώστε να επιτραπεί στις χώρες να ενταχθούν πιο γρήγορα, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας παράλληλης οντότητας, που ακούστηκε πολύ σαν την ΕΕ και θα μπορούσε να απευθύνεται σε χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση, ή -σε μια προφανή αναφορά στη Βρετανία- σε χώρες που έχουν ήδη αποχωρήσει από το μπλοκ.

«Αυτός ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα επιτρέψει στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη, που σέβονται το σύνολο των αξιών μας, να βρουν ένα νέο χώρο για πολιτική συνεργασία, ασφάλεια, συνεργασία στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις, τις υποδομές και την διακίνηση των ανθρώπων, ιδιαίτερα της νεολαίας μας», είπε ο Μακρόν. «Η ένταξη σε αυτήν δεν θα προδικάσει τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκαστικά, όπως δεν θα ήταν κλειστή για όσους έχουν αποχωρήσει».

Μόνον η Βρετανία, που αποχώρησε πριν από ενάμιση χρόνο με το Βrexit από την ΕΕ, ανήκει στον χαρακτηρισμό «όσων έφυγαν» του Μακρόν.