ΑρχικήΚόσμοςΡωσία: Kοντά με την Ουκρανία στο θέμα της ουδετερότητας - «Στα μισά...

Ρωσία: Kοντά με την Ουκρανία στο θέμα της ουδετερότητας – «Στα μισά του δρόμου» οι διαπραγματεύσεις

Η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

 

Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις δηλώνει η ουκρανική πλευρά

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

“Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις”, έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Aυστριακό ή το σουηδικό μοντέλο αποστρατιωτικοποίησης

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Ρώσος διαπραγματευτής αποκάλυψε ότι οι δύο πλευρές συζητούν το αυστριακό ή το ελβετικό μοντέλο αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Ο ίδιος εξήγησε πως το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

«Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη -όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ- μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας» είπε ο Μεντίνσκι περιγράφοντας τους στόχους της Μόσχας.

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τεθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία» εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ