ΥΠΕΣ Κύπρου: «17 τρομοκράτες του ISIS μεταξύ των μεταναστών – Κρατούνται και θα απελαθούν»

14 mins read

O υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής επιβεβαίωσε ότι δεκαεπτά πρόσωπα που είναι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, κρατούνται στη Μενόγεια της Κύπρου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OMEGA και σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», ο κ. Νουρής εξήγησε πως πρόκειται για δεκαεπτά πρόσωπα που έφτασαν ως μετανάστες και μετά από έλεγχο μέσω της Interpol, επιβεβαιώθηκε ότι καταζητούνται για τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν εμπλοκή με τον ISIS.

Ο υπουργός εξήγησε ότι λόγω κορωνοϊού, δεν έχουν απελαθεί ακόμη, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν εμπνέει κανένας λόγος ανησυχίας αφού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο απέλασής τους.

Σύμφωνα και με τον Φιλελεύθερο, μέσω αυτής της κατάστασης ήρθαν και οι αποκαλύψεις του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη ότι στο χωριό Χλώρακα αιτούντες άσυλο από συγκεκριμένη περιοχή γειτονικής χώρας, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με το ISIS, εμφανίζουν βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά, σε σημείο που οι κάτοικοι της κοινότητας να φοβούνται για την ασφάλειά τους και τις περιουσίες τους.

Σε παρέμβασή του χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο της Αd Ηoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, με θέμα την προστασία προσφύγων και μεταναστών στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμη πως η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, καθώς οι αιτούντες άσυλο αντιστοιχούν σχεδόν στο 4% του πληθυσμού.

Ο κ. Χατζηγιάννης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στηλίτευσε επίσης την ενορχηστρωμένη πολιτική της Τουρκίας να διοχετεύει παράνομους μετανάστες μέσω των κατεχομένων ή να τους κατευθύνει δια θαλάσσης στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και πρόσθεσε ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ποσοστό 80% των παράτυπων μεταναστών φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους που άπτονται της ασφάλειας, ο Κύπριος βουλευτής προειδοποίησε ότι μεταξύ των αιτούντων άσυλο περιλαμβάνονται άτομα με τρομοκρατικό προφίλ, ενώ η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί ειδικά σε περιοχές με έντονα σημάδια γκετοποίησης.

Facebook Comments