ΑρχικήΜε ΆποψηΑπογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ- Ένα πολύ θετικό μέτρο για την...

Απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ- Ένα πολύ θετικό μέτρο για την λειτουργία του συστήματος

✍️ ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας μας ιδρύθηκε το 1983 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης.

Σκοπός του ήταν, οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται δωρεάν και ισότιμα προς όλους του πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση.

Από τότε, στο σύστημα έχουν γίνει πολλές διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προεκύπταν και προκύπτουν στην ιατρική επιστήμη και στις κοινωνικές αλλαγές.

Το ΕΣΥ σήμερα, με όλες τις δομές υγείας που περιλαμβάνει, αποτελεί τον βασικό κορμό και πυλώνα του συστήματος Υγείας της χώρας μας. Διαθέτει εξαιρετικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και υποδομές που ανταποκρίνονται στις τελευταίες απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης και που συνεχώς αναβαθμίζονται. Το γεγονός αυτό, είναι καθοριστικό, ώστε οι Έλληνες να εμπιστεύονται το σύστημα και αυτό να αποτελεί την πρώτη επιλογή τους, προσερχόμενοι για διάγνωση και θεραπεία σε ό,τι θέμα υγείας αντιμετωπίζουν. Αυτό όμως το γεγονός, και σε συνδυασμό με τις αλματώδεις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης που, αφορούν νέες τεχνολογίες και τεχνικές σε διαγνώσεις και θεραπείες, έχει οδηγήσει σε υψηλό φόρτο το ΕΣΥ. Ο υψηλός αυτός φόρτος, εμφανίζεται ειδικότερα στις αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις, όπου σε χρόνια (όχι επείγοντα περιστατικά, που αντιμετωπίζονται άμεσα), μπορεί να φτάσει πολλές εβδομάδες.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης φέρνουν μία καινοτομία, που αποτελεί μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Την λειτουργεία απογευματινών ιατρείων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σε αυτά, θα μπορούν οι ιατροί, αφού εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πρωινό ωράριο, να χειρουργούν απόγευμα, αμειβόμενοι με διαφάνεια και με προκαθορισμένη αμοιβή. Με αυτή την καινοτομία, η προοπτική είναι και να αποσυμφοριθούν οι λίστες αναμονής των ασθενών και οι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο που θα κάνει το σύστημα Υγείας πλέον ελκυστικό και τα πολύ περιορισμένα κρούσματα διαφθοράς και συναλλαγής να εκμηδενιστούν.

Κατά τη γνώμη μου να επαναλάβω, το γεγονός ότι ένας χειρουργός θα μπορεί με την ομάδα του να κάνει χρήση των χειρουργείων ενός δημόσιου νοσοκομείου, αλλά θα υποχρεούται να συμμετέχει σε όλες τις λειτουργίες του ίδιου Νοσοκομείου που προβλέπονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις του, είναι πολύ σημαντικό.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων θα είναι πολύ μειωμένο.
Όπως ανακοινώθηκε, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας ξεκινάει άμεσα το νέο αυτό μέτρο.

Συγκεκριμένα η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει σε επτά νοσοκομεία, ενώ σειρά έχουν 150 νοσοκομεία. Την Τρίτη 12 Μαρτίου το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα λάβει χώρα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία. Τη σειρά έχουν ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γεννηματάς), το ΑΧΕΠΑ, το Σωτηρία, ο Άγιος Παύλος και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Ακόμη, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία δηλώνουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία.

Παράλληλα, με το νέο μέτρο, οι ασθενείς έρχονται στο επίκεντρο. Η πρωτοβουλία είναι καθαρά ανθρωποκεντρική. Οι ασθενείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες, από όπου όχι μόνο θα ενημερώνονται για τις υπηρεσίες των νοσοκομείων αλλά θα μπορούν να βαθμολογούν τις υπηρεσίες ή να καταγγέλλουν, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των δομών υγείας και στην αξιολόγηση των υποδομών και του προσωπικού.

Έχω υπηρετήσει τη δημόσια υγεία από πολλές θέσεις και σε όλες τις βαθμίδες, ιατρικές, Ακαδημαϊκές και Διοικητικές. Γνωρίζοντας τα θέματα της υγείας και όσα συμβαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις αλλά και τις δυνάμεις του συστήματος, είμαι βέβαιος ότι το νέο αυτό μέτρο αλλά και ο νέος υγειονομικός χάρτης που σύντομα θα εφαρμοσθεί, θα αναβαθμίσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς, ενώ παράλληλα, θα δώσει επιπλέον κίνητρα στους ιατρούς, για να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.